Hrvatski sabor danas je većinom glasova usvojio državni proračun za iduću godinu, s projekcijama za 2018. i 2019. godinu. 86 zastupnika glasovalo je za, 37 protiv, a njih četvero bilo je suzdržano.

Planirani proračunski prihodi za iduću godinu su na razini od 121,6 milijardi kuna, a rashodi od 128,4. Dakle, deficit se planira u iznosu od 6,8 milijardi kuna, odnosno samo 1,9 posto BDP-a. Proračun se temelji na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, u što su uračunati učinci već usvojene porezne reforme čija primjena kreće početkom iduće godine.

Vlada ispunila očekivanja

Na zadnjoj sjednici Vlade u Banskim dvorima, predsjednik HDZ-a i Vlade mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo na rad svog kabineta od početka mandata. Istaknuo je da su iza nas cjelovita porezna reforma i novi Zakon o javnim nabavama čime su u vrlo kratkom roku ispunjena temeljna očekivanja Vlade RH.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vjerujem-da-ce-sabor-sutra-prihvatiti-proracun-u-vrlo-kratkom-roku-vlada-je

Gospodarski rast

Na prijašnjoj, 10. sjednici Vlade RH, na kojoj je usvojen prijedlog državnog proračuna za 2017. godinu, predsjednik Plenković izdvojio je da je proračun utemeljen na očekivanim makroekonomskim pokazateljima - uz naglasak na očuvanju fiskalne održivosti te poboljšanju životnog standarda građana.

- Gospodarstvo RH je u uzlaznoj putanji. To se odrazilo i na rastu BDP-a od 2,9 posto u trećem tromjesečju ove godine te rastu izvoza i rastu stope zaposlenosti. U srednjoročnom razdoblju očekujemo nastavak pozitivnih kretanja te postupno ubrzanje rasta gospodarskih aktivnosti.

Društvena pravednost & solidarnost

Plenković je tada naglasio da politička stabilnost Vlade i povoljni makroekonomski trendovi pružaju priliku, a i nameću obvezu, za provedbu sveobuhvatnih strukturnih i fiskalnih reformi. Govoreći o proračunu, istaknuo je i važnost mjera demografske obnove te društvenu pravednost i uključivost kroz pružanje zaštite i solidarnosti ranjivim skupinama društva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-proracun-za-2017-jacanje-pozitivnih-gospodarskih-trendova-te-smanjenje