Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak ujutro trebao bi pročitati zajedničku izjavu o haškoj presudi hercegovačkoj šestorki, koja bi trebala biti usuglašena među klubovima zastupnika - zaključak je to sa sjednice proširenog Predsjedništva Hrvatskog sabora na kojoj su sudjelovali i predsjednici zastupničkih klubova i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

U ime svih nas izrazio bih sućut obitelji generala Praljka. To je šokantan kraj rada Haškog suda te gorka simbolika kada je u pitanju ova presuda - kazao je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva.

Odbacivanje presude

U Saboru su, nastavio je, donijeli odluku da danas više neće raditi:

- Usuglasili smo se također da trebamo biti razboriti, ostati hladne glave, da trebamo voditi računa o interesima Hrvatske, ali i Hrvata koji žive u BiH. Sutra ćemo nastaviti s radom, a prije toga ću kao predsjednik Sabora pročitati zajedničku izjavu klubova zastupnika o presudi. Dominantan je stav, gotovo jedinstven, da presuda ne odgovara povijesnim činjenicama, da je nepravedna i da je svi zajedno odbacujemo.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/haska-presuda-ne-odgovora-povijesnoj-istini-ocekujem-zajednicki-stav-svih

Plenarna sjednica o položaju Hrvata u BiH

Na sjednici Predsjedništva ministar Bošnjaković obavijestio je zastupnike o tome što je Vlada do sada radila i što namjerava napraviti nakon što se dobije presudu. Jandroković je spomenuo i mogućnost revizije presude:

- Dogovorili smo se i da organiziramo plenarnu saborsku sjednicu o položaju Hrvata u BiH te odnosima Hrvatske i BiH, a nakon što dobijemo presudu, da donesemo i deklaraciju o njoj.

GLAS se protivi

Zajedničkoj izjavi o presudi zasad se jedini usprotivio GLAS Vesne Pusić, Anke Mrak Taritaš i Gorana Beusa Richembergha, koji to smatraju „skandaloznim dezavuiranjem Hrvatskog sabora“. Ništa nova od onih koji su optuživali Hrvatsku za agresiju na BiH.