(VIDEO) Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gostovao je sinoć u RTL-u Danas (novinarka: Damira Gregoret). Na samom početku osvrnuo se na aktualno prijepodne u Saboru u kojem je, kaže, opet bilo vrijeđanja i niskih strasti.

- Dio zastupnika koji su u sadržajnom smislu izvrsni, koji se ozbiljno pripremaju za rasprave, ne dobivaju medijski prostor, za razliku od ovih koji na jeftin način provokacijama, manipulacijama, uvredama, jučer smo čuli i psovkama - dolaze u medije. To ne ide u prilog rejtingu Hrvatskog sabora.

Zastupnica zvana Zero

Jandroković je istaknuo da se Esih u svojoj raspravi služila neistinom.

- Mene je tako prozvala da sam zabranio dolazak nje i kolege Hasanbegovića na Vinkovačke jeseni. Nešto nevjerojatno i nebulozno. Kad netko bazira raspravu na laži, ne mogu za to imati dobre riječi.

Govoreći još o zastupnici Esih, Jandroković je istaknuo i da je zahvaljujući HDZ-u ušla u Sabor, ali se brzo pokazalo da nije imala namjeru biti integralni dio HDZ-ove politike, nego je vodila svoje privatne politike. „Da smo znali kakva je, ne bi bila na listi HDZ-a“.

Dominantni premijer

Siguran je da predsjednik Plenković u raspravi, odgovarajući na oporbene provokacije, „nije pretjerao“.

- Ako na vas protivnik ide đonom, služi se uvredama, provokacijama i lažima, normalno da ćete mu uzvratiti. Vidjeli ste i sami da je premijer bio dominantan u raspravi sa zastupnicima. Pokušao se baviti sadržajem, ali većinu to nije zanimalo. Kao što sam rekao, ide se na provokaciju, uvredu, na ono što zastupnik misli da će ga dovesti u medije. Tu je vaš odgovornost da takve zastupnike manje stavljate u emisije i date prostor onima s ozbiljnim sadržajem.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bernardicu-iza-vaseg-krupnog-kapitala-vidim-samo-sitni-sdp-i-grintave-ljude-koji

Zamislite sjednice o oporbenim zastupnicima!

Jandroković je govorio i o zahtjevu za saborsku tematsku sjednicu o Miloradu Pupovcu. Ističe da je njegova odbijenica principijelna odluka.

- O saborskim zastupnicima odlučuju građani i birači. Ovo je prvi zahtjev da se o jednom od njih vodi saborska rasprava. Što bi bio presedan - zamislite da parlamentarna većina počne tražiti sjednice o koleg(ic)ama iz oporbe! To bi bilo suđenje, a ne rasprava. Radi se o principijelnoj odluci, a svejedno mi je što misli Pupovac, želi li ili ne tematsku sjednicu o sebi. Da je bilo koji drugi zastupnik u pitanju, donio bih istu odluku.

Volio bih da dođe trenutak kada će predstavnici srpske manjine sudjelovati na obilježavanju Oluje, Bljeska i svih operacija koje su Hrvatsku učinile slobodnom državom i kojima smo nadvladali velikosrpsku agresiju - dodao je Jandroković.

O politizaciji skupa u Vukovaru

Osvrnuo se i na najavljeni skup u Vukovaru.

- Vidljivo je kako bi neke stranke i pojedinci htjeli iskoristiti stradanje Vukovara za svoje političke ciljeve. To je nedopustivo! Ako je bilo zastoja u radu institucija, treba to otkloniti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/samo-losi-ljudi-mogu-zeljeti-profitirati-na-zrtvi-vukovara

Skup se održava isti dan kada i Sportske igre HVIDRA-e, a Jandroković poručuje da je stav predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića - jasan. Pokroviteljica igara je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

- Siguran sam da i predsjednica dijeli mišljenje da treba ubrzati istrage i procese vezane uz ratne zločine, a ne mogu zamisliti da bi podržala bilo kakav oblik politizacije takvog skupa. Sigurno će i ona biti protiv.

Zašto predsjednica ne bi obranila mandat?

Osvrnuo se i na spominjanje opcije da predsjednica Grabar-Kitarović dođe na čelo HDZ-a.

- To forsiraju oni koji ne žele da još jedan mandat bude predsjednica države. Ne želim nikog imenovati, jer je u javnosti vidljivo tko govori kako bi gospođa Grabar-Kitarović bila dobar predsjednik HDZ-a. Puno je važnije da ostane predsjednica RH. Predsjednik Plenković dobro vodi Vladu, imamo niz pokazatelja da ova Vlada radi vrlo dobar posao.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/pad-hdz-ove-vlade-prizivaju-i-oni-koji-su-sami-sebe-proglasili-suverenistima-na

O SDP-u i stabilnoj većini

Jandroković je kazao da je SDP u teškoj situaciji i da to nije dobro za hrvatsku političku scenu.

- Želim im da se konsolidiraju.

Na pitanje je li Milanka Opačić opcija za dodatnu ruku u Saboru, Jandroković je kazao da HDZ u ovom trenutku s Ronkom ima 78 ruku.

- Svatko će odlučiti onako kako misli da je ispravno. Opačić je kazala da će biti neovisna, da će odlučivati sukladno vlastitoj procjeni. Nismo vodili razgovore, imamo naše partnere, zadovoljni smo sa suradnjom koja je korektna i fer te želimo takvu suradnju do kraja mandata.

Promašene priče o izborima

HDZ ima dovoljnu većinu jer provodi sve što stranka želi provesti.

- Sve zakone koje smo planirali smo i donijeli. Pred nama je velika porezna reforma, vidjet ćete da je koalicija stabilna bilo da imamo 76, 77 ili 78 ruku. Bitno je da imamo većinu. Koja nije bilo upitna ni u jednom trenutku.

Zaključio je da su stoga priče o prijevremenim izborima promašene.

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3258759/jandrokovic-svejedno-mi-je-sto-pupovac-misli-o-neodrzavanju-tematske-sjednice-o-njemu/