Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iz svog ureda na Markovu trgu gostovao je uživo u Dnevniku Nove TV (novinar: Mislav Bago). Teme: stabilnost parlamentarne većine nakon isključenja Darka Milinovića i postignuća naše Vlade, ali i mogućnost prijevremenih izbora i Jandrokovićev novi imidž.

Prenosimo ključne poruke:

O MILINOVIĆEVU ISKLJUČENJU

Kolega Milinović započeo je s povredama članskih obveza još u siječnju kada je neprimjereno napao ministra Ćorića optuživši ga da je „kvazi HDZ-ovac“, i to zato jer na mjesto šefa NP Plitvička jezera nije imenovana osoba koju je on želio. Tu je krenulo, kada je on podnio ostavku na mjesto predsjednika ličko-senjskog HDZ-a, i potom se dogodio još čitavi niz prijepora. Točka na "i" bio je dolazak autobusa pred Središnjicu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/milinovic-je-izbacen-jer-je-kontinuirano-krsio-statut-i-dalje-cemo-podrzavati-sve

Bio je to nepotreban igrokaz koji je nanio štetu interesima i ugledu HDZ-a. Jer, na ovoj fragmentiranoj političkoj sceni na kojoj postoji toliko problema, pa i klaunovštine, HDZ pokušava generirati stabilnost i ozbiljnost. Stoga su Predsjedništvo HDZ-a i potom Visoki časni sud donijeli odluke koje su bile neizbježne. Ne možemo si dopustiti trakavicu koja bi trajala tjednima. Politika je ozbiljan posao i ne prihvaćamo metode kakvima je pribjegao g. Milinović.

O STABILNOSTI PARLAMENTARNE VEĆINE

Prvo trebamo vidjeti hoće li se g. Milinović uopće vratiti u Sabor. I sada, sa 77 ruku, nakon što nas je napustio kolega Zekanović, na papiru je „tijesna većina“, ali smo normalno funkcionirali i donijeli sve zakone koje smo trebali donijeti. Nije bilo nikakve parlamentarne krize. Vjerujem da ćemo tako nastaviti i dalje. 76 ruku odgovornih zastupnica i zastupnika sasvim je dovoljno, oni sačinjavaju legalnu i legitimnu parlamentarnu većinu. I kad već pitate, ne razmišljamo o "rezervnim igračima" jerimamo siguran broj zastupnika. Nisam razgovarao ni s jednim zastupnikom o prelasku u parlamentarnu većinu.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/nastavljamo-normalno-raditi-s-mostom-smo-imali-vise-od-80-ruku-ali-je-bilo

O IZBORIMA, REDOVITIMA ILI PRIJEVREMENIMA

Europski izbori su u svibnju, predsjednički krajem iduće godine, a parlamentarni su 2020. godine. Logično postavljate pitanje zašto ne bismo već sada išli na parlamentarne izbore i osigurali si četiri godine nove, brojnije većine? Imamo vrlo dobar rejting, puno bolji od SDP-a koji je, kao što ste sami napomenuli, „u raspadanju“. To pitanje su nam, podsjećam, postavljali i nakon razlaza s Mostom. Odgovor je jednostavan: želimo mandat dovesti do kraja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nije-bitno-imamo-li-glas-vise-ili-manje-bitni-su-smjer-hdz-i-postignuca-nase-vlade

Nećemo se upuštati u avanture. Imamo političku stabilnost koja je nužna da Vlada normalno radi i rješava probleme na dobrobit svih hrvatskih građana. Na prvom mjestu su nam ciljevi koje smo si zadali i vjerujemo da ćemo zajedno s koalicijskim partnerima odraditi mandat do kraja. Ali, ako bi itko počeo ucjenjivati, ako bi bilo nekih neprihvatljivih poteza, već smo u više prilika pokazali da nećemo pristajati ni na kakve ucjene. Spremni smo na sve scenarije.

O TODORIĆU & AGROKORU

Ne strahujemo od Todorićevih optužbi. Da je uistinu uvjeren da je u pravu, on bi već bio u Hrvatskoj i branio se pred hrvatskim institucijama. A što se tiče knjige gospođe Martine Dalić, koja bi trebala izići krajem mjeseca,vjerujem da će objektivno i korektno prenijeti ono što se događalo u procesu spašavanja Agrokora i cijeloga hrvatskog gospodarstva. Uloga predsjednika Andreja Plenkovića u tom procesu bila je vrlo pozitivna. Rezultat je izvrstan, Agrokor je spašen, svi dobavljači nastavili su s radom, očuvane su desetine tisuća radnih mjesta... S ishodom su posebno zadovoljni svi oni koji su radili i koji još uvijek rade u Agrokoru.

O NOVOME JANDROKOVIĆEVU IMIDŽU

Bago: Znate što rade političari kad kreću u izbornu kampanju?

Jandroković: Ne znam.

Bago: Mijenjaju imidž, mršave, puštaju bradu, recimo...

Jandroković: Puno su jednostavniji razlozi.

Bago: Da pridobiju potporu javnosti?

Jandroković: Bradu sam pustio jer se nisam brijao na moru nekoliko dana, a onda mi je žena rekla da joj se to sviđa.

Bago: Žena je ključan faktor?

Jandroković: Žena je važan faktor.

Intervju glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića možete u cijelosti pogledati na sljedećoj poveznici:

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predsjednik-sabora-gordan-jandrokovic-u-intervjuu-za-dnevnik-nove-tv-otkrio-zasto-je-pustio-bradu---529536.html