Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković komentirao je, kako se to kaže, aktualna politička pitanja: o požeško-slavonskom županu Tomaševiću, pokušajima destabilizacije HDZ-a i naše Vlade, bilateralnom pitanju granice sa Slovenijom, ostavci Darka Milinovića na mjesto predsjednika ličko-senjskog HDZ-a…

O MILINOVIĆEVOJ OSTAVCI

Smirio bih strasti. Čelnog čovjeka Nacionalnog parka Plitvice predložio je ministar Tomislav Ćorić temeljem odluke stručnog povjerenstva - koje je utvrdilo da se radi o najkvalitetnijoj osobi za taj posao. U svjetlu vrlo dobrih ekonomskih pokazatelja, od proračunskog suficita do rasta zaposlenosti - ali i izazova kao što su nagodba oko Agrokora i situacija sa Slovenijom - treba smiriti tenzije i staviti opće dobro ispred pojedinačnih stajališta.

Razgovarat ćemo, tražiti najbolja rješenja, ali naglašavam da pri odabiru kadrova kao što je mjesto čelnog čovjeka Nacionalnog parka stručnost ima prioritet u odnosu na ostale karakteristike predloženih kandidata. Vrh HDZ-a i Vlada inzistiraju na javnom interesu i javnom dobru, pa će svi morati prihvatiti takvu poziciju.

O STABILNOSTI VLADE & HDZ-a

HDZ je stabilan bez obzira na pokušaje s raznih strana da se destabilizira. Otkad je Andrej Plenković predsjednik, imamo dvije izvanredne pobjede - na parlamentarnim i lokalnim izborima. Imamo najveći broj župana, gradonačelnika i općinskih načelnika - još od devedesetih godina! Rekonfiguracijom u Hrvatskom saboru zadržali smo parlamentarnu većinu i držat ćemo je stabilnom sasvim sigurno do 2020. godine. S obzirom na naše nedvojbene uspjehe u 2017. godini, mogao bih ustvrditi da bilo tko tko pokuša destabilizirati Vladu ili vladajuću većinu ne misli dobro Hrvatskoj.

Frakcija u HDZ-u? Postoje možda nezadovoljni pojedinci - kojima nisu ispunjene osobne ambicije - pa iz tog razloga dižu tenzije. Sasvim sigurno, nitko tko želi dobro HDZ-u ne bi u ovom trenutku išao na izazivanje bilo kakvih unutarstranačkih nestabilnosti.

O KARAMARKOVU „POVRATKU“

Ne komentiram medijska nagađanja. Kao što bi rekli naši politički konkurenti: Hrvatska raste - Nema razloga za povratak na staro!

O RAZBORITOSTI U ODNOSU SA SLOVENIJOM

Pitanje razgraničenja sa Slovenijom može se riješiti jedino dogovorom dviju strana. Moramo biti mudri. Politika se vodi i razumom, a ne samo srcem. Razumijem one koji su možda nervozni, no treba tražiti rješenja koja će biti prihvatljiva za Hrvatsku, a do njih se neće doći naglim i nepromišljenim potezima, nego strpljivo i razborito. Hrvatska, naravno, ne pristaje ni na kakve ultimatume druge strane, ali ne bi bilo dobro da netko s naše strane bezrazložno diže paniku. Vlada itekako vodi računa o hrvatskim nacionalnim interesima i štitit će hrvatske ribare i građane.

O TOMAŠEVIĆEVOJ OSTAVCI

Očekujemo da Alojz Tomašević podnese ostavku na dužnost požeško-slavonskog župana. Vjerujemo da će s njegove strane biti dovoljno mudrosti da to učini.