(VIDEO) Javnost mora znati o čemu se radi. Već tjednima raspravljamo o jednoj fusnoti, umjesto da raspravljamo o ključnim zadaćama vezanim uz znanost, obrazovanje i odgoj naš djece. U načelu se sve svodi na jednu jedinu fusnotu. O tome se očitovalo i Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu. U prvoj se rečenici mišljenja Etičkog povjerenstva Sveučilišta u Zagrebu navodi da se ne radi o plagijatu ili njegovim pojavnim oblicima! - istaknuo je, među ostalim, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković u izlaganju nakon saborske rasprave o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

Izlaganje predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O KONSENZUSU

Svi se slažemo da su znanost i obrazovanje temelj budućnosti hrvatskoga društva. O njemu želimo postići konsenzus, želimo pluralizam. Ministar Barišić i ja imenovali smo novo stručno povjerenstvo za provedbu strategije. Kao što znate, ono je sastavljeno na pluralistički način. Godine 2012. isto je ministar obrazovanja i znanosti bio tema, ali je argument tada vladajuće većine bio da je rano za raspravu o povjerenju te da nije prošlo dovoljno vremena kako bi se ocijenio njegov rad. Čini mi se da se priča ponavlja, ali argumentacija je drukčija.

O NEUTEMELJENIM NAPADIMA

U ovoj raspravi pažljivo sam slušao i kolegu Bernardića i kolegu Vrdoljaka i zanimljivo je da nijednom rečenicom nisu govorili o meritumu problema. Kao predlagači su uputili zahtjev Vladi za izglasavanjem nepovjerenja, ali nijednom riječju nisu spomenuli u čemu je problem. To nije učinio nitko ni u ovom igrokazu replika i odgovora - samo su se ponavljale iste teze i lijepile etikete.

O ČLANKU MINISTRA BARIŠIĆA

Radi se o tome da u članku „Does Globalization Threaten Democracy“ iz 2008. godine, na 301. stranici časopisa Synthesis philosophica, u fusnoti broj 4 fali referenca na izvor. Javnost mora znati da se cijela ova rasprava i sve o čemu već tjednima govorimo svodi na taj izostanak reference o izvoru. Je li to razlog za ostavku ministra? Je li to razlog da vi trošite svu svoju energiju na etiketiranje čovjeka koji korektno radi radi svoj posao? Sam je ministar Barišić već 2009. ispravio tu pogrešku. O tome se očitovalo i Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu. U prvoj se rečenici mišljenja Etičkog povjerenstva Sveučilišta u Zagrebu navodi da se ne radi o plagijatu ili njegovim pojavnim oblicima.

O POTICANJU BITNIH TEMA

Javnost, dakle, mora znati o čemu ovdje govorimo. Već tjednima raspravljamo o jednoj fusnoti, umjesto da raspravljamo o ključnim zadaćama vezanim uz znanost, obrazovanje i odgoj naš djece. Bilo bi dobro da cijelu ovu priču svedemo u realne, zakonske okvire i da kolega Barišić dobije šansu da u svom mandatu radi neopterećen time da svaki dan mora na nešto reagirati, a u načelu se sve svodi na jednu jedinu fusnotu. Mislim da Hrvatska zaslužuje bolje. Mi ćemo se kao Vlada i parlamentarna većina truditi da se bavimo bitnim i zato ću svaki dan u javni prostor stavljati bitne teme.

BARIŠIĆ: Izjavljujem da u optužbi za plagijat nema krivnje!

Nakon Plenkovićeva izlaganja, saborskim zastupnicima obratio se i ministar Barišić:

- Koliko je meni poznato, još od vremena Mažuranića i Starčevića nije bilo tolikih silovitih i grubih napada kao što sam ih ja doživio od prvoga dana u ovoj sabornici. Čini se da je to postala metoda borbe jednog dijela oporbe. No, kada ideja i programa nema, onda preostaje metoda hajke. S obzirom da je nemoguće dovesti ovamo sve tužitelje koji su širili klevete i huškali protiv mene, ne preostaje mi ništa drugo nego da se branim kao protiv sjena i opovrgnem optužbe. Izjavljujem da u optužbi za plagijat nema krivnje.