Hrvatski sabor završio je s radom u ovoj godini. Kako je protekao? Jesu li zastupnici bili na visini zadaće? Treba li mijenjati Poslovnik kako bi se smanjio broj stanki i replika te ograničili egzibicionisti bez ideje i sadržaja, a s viškom uvreda i lažnih optužbi na račun svih ostalih?

O tome je u emisiji Hrvatskog radija „U mreži Prvog“ govorio potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Borić.

Destruktivci sami sebi svrha

Borić je, među ostalim, komentirao ocjene rada Sabora koje se prema anketama kreću oko „dvojke“:

- Osobno ne bi tako nisko ocijenio naš rad unatoč pokušajima pojedinaca da od Sabora naprave cirkus i u potpunosti estradiziraju politiku. Zbog takvih egzibicionista i destruktivaca koji su sami sebi jedini važni ne bi smjela ispaštati većina zastupnika koji korektno rade svoj posao i nastoje ozbiljno raspravljati o zakonima koji izravno utječu na život i standard svih hrvatskih građana.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/losi-gubitnici-nemaju-nikakva-rjesenja-u-saboru-cete-vidjeti-njihov-jad-i-nemoc

Mitraljesci s ćorcima

Nažalost, često nekakav isprazni „show“ ili vulgarni izgred medijski zasjeni utemeljene rasprave koje traju i po 10, 12 sati:

- S obzirom da smo u ovoj godini unatoč stalnim opstrukcijama raznih „mitraljezaca s ćorcima“ uspjeli donijeti čak 125 zakona, mislim da je Sabor trebao dobiti i malo veću ocjenu. No uvijek marginalni događaji ostave drugačiju sliku o našem radu i to je problem s kojim ćemo se morati nositi u vremenu pred nama.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/grmoja-se-treba-javno-ispricati-predsjedniku-hrvatskog-sabora-za-izrecenu-prijetnju

Loši stand up komičari

Nekoliko je zastupnika prisvojilo sabornicu za vlastiti stand up prostor. Njima nisu važne ni tema, ni zakon, ni činjenice - zaključio je Borić:

- Imate situaciju da u svakom trenutku netko može podignuti ruku i zatražiti stanku o bilo čemu usred ozbiljne rasprave o konkretnom zakonu. Vrijeme je da Poslovnikom to napokon riješimo, da se nama većini zastupnika omogući nesmetan rad, da se vrati nekakav red i redoslijed. Tko god želi izvesti igrokaz i izliti žuč neka to i učini, ali ga ne moramo slušati baš cijeli dan nauštrb rasprave o važnim zakonima. HDZ će stoga predložiti Poslovnik sličan onome kakav je u Europskom parlamentu.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bernardicu-i-maras-poklopite-se-usima-u-samo-godinu-povecali-smo-minimalac-25-puta

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-pitanje-hejteru-marasu-jeste-li-odlaskom-u-oporbu-pali-na-glavu-i-dobili