Gostujući u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istaknuo je da je godina na odmaku bila dinamična i politički turbulentna, ali se uspjela očuvati politička stabilnost te su doneseni mnogi kvalitetni zakoni. Za novu, 2018. godinu najavio je izmjene saborskog Poslovnika s ciljem što kvalitetnijih i sadržajnijih rasprava.

Jandrokovićevo gostovanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O RADU SABORA & KVALITETNIM ZAKONIMA

Ovo je bila vrlo dinamična godina, politički turbulentna - s dramatičnim preokretima. Ali, ono što je nama bitno kao najvećoj stranci u vladajućoj koaliciji jest očuvati političku stabilnost i donositi što kvalitetnije zakone, a mislim da smo u tome uspjeli.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/otkad-je-plenkovic-preuzeo-hdz-imamo-dvije-briljantne-izborne-pobjede-stabilnu

Evo i nekoliko statističkih podataka. U drugoj polovici godine, od 7. lipnja do 15. prosinca, Sabor je radio 64 dana, prošli smo 292 točke dnevnog reda u 490 sati rasprava, donijeli smo 103 zakona. U prvoj polovici godine radilo se pak 43 dana, prošlo se 87 točaka u 250 sati rasprave, a doneseno je 22 zakona.

O EGZIBICIONISTIMA & DESTRUKTIVCIMA

Brojna javljanja pojedinih zastupnika u raspravama nisu kriterij kvalitete njihovog rada. Oni s najvećim brojem broj javljanja nisu nužno i „najveći junaci“. Replika i odgovor na repliku najjednostavniji su politički formati, jer traju dvije minute i za njih ne treba nikakva posebna priprema. Pritom dio zastupnika neprimjereno poseže za osobnim uvredama, klevetama, optužbama bez argumenata... Poneki zastupnici priželjkuju dobiti opomenu, čak i biti fizički udaljeni iz sabornice samo kako bi privukli medijski interes.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/oporba-je-htjela-onemoguciti-raspravu-o-proracunu-nije-joj-stalo-do-sadrzaja-nego

O NOVOM POSLOVNIKU

Upravo kako bi rasprave bile sadržajnije i kvalitetnije te se smanjila mogućnost manipulacije, iduće godine i idemo s izmjenama saborskog Poslovnika. Novi Poslovnik neće moći spriječiti zastupnike koji se ne žele ponašati prema pravilima, ali bi trebao smanjiti broj stanki, replika i osuvremeniti raspravu. U našem prijedlogu nisu predviđene novčane sankcije, a o njemu HDZ zasad razgovara s koalicijskim partnerima - dok ga početkom iduće godine planiramo predstaviti oporbi.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/izmjene-poslovnika-u-nedostatku-sadrzaja-mnogima-u-oporbi-nije-stalo-do-sto-boljih

O SKRAĆIVANJU LJETNE & ZIMSKE STANKE

Razmišljamo i o skraćivanju ljetne stanke Hrvatskog sabora, kao i o tome da zimska stanka traje otprilike kao u ostalim državama. No za to je potreban dogovor dvije trećine zastupnika.