U proračunu Grada Zagreba za 2017. godinu, koji iznosi 7,5 milijardi kuna, našli su se i HDZ-ovi amandmani teški 200 milijuna kuna.

Remetinečki rotor, žičara, Branimirova, tržnice, sportske dvorane u Odri i Granešini, uređenje tržnica i Trga Franje Tuđmana, nadogradnja doma zdravlja u Španskom, izrada studije isplativosti obnove Brestovca i - nakon punih 12 godina Bandićevih obećanja - gradnja vrtića u Svetoj Klari… Tek je to dio projekata koji će zahvaljujući našoj stranci biti realizirani na dobrobit Zagrepčanki i Zagrepčana.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/prihvaceni-svi-nasi-amandmani-na-zagrebacki-proracun-hdz-rjesava-ono-sto-bandic-samo

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Mario Župan predstavio je u razgovoru za Večernji list većinu projekata koji će se pokrenuti, napokon, na temelju prihvaćenih amandmana naše stranke.

Prenosimo ključne poruke iz intervjua koji je vodila novinarka Mateja Šobak:

VRTIĆ U SVETOJ KLARI

Na realizaciju nekih od projekata čeka se već godinama. Primjerice, vrtić u Svetoj Klari, u kojoj trenutačno živi oko 16 tisuća ljudi, što je veličina triju Vrgoraca, obećan je prvi put prije 12 godina. Sada će se milijun kuna, koji su se amandmanom našli u proračunu za to novozagrebačko naselje, iskoristiti za izradu projektne dokumentacije za vrtić te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Očekujem da bi vrtić trebao bi biti gotov do 2020. godine.

OD CENTRA DO SESVETA ZA 8 MINUTA

Što se tiče rekonstrukcije Branimirove ulice, osim izrade projektne dokumentacije, planira se i otkup zemljišta pa konačno spajanje sadašnjeg profila Branimirove s Kolakovom. Tako bi se rasteretila Sesvetska, pa smo se izborili da se na radovima na Branimirovoj izdvoji 15 milijuna kuna - daleko više od prvotno predviđenih devet milijuna u proračunu. Cilj je da se njome od centra do Sesveta može stići za osam minuta!

DENIVELACIJA ROTORA

Umjesto predviđenih 10 milijuna kuna za rješavanje prometnih problema, HDZ je zatražio i dobio 30 milijuna. Dodatnih 20 bilo je potrebno kako bi se moglo započeti s denivelacijom rotora, zatražiti sva potrebna prometna mišljenja, riješiti eventualni imovinsko-pravni problemi... Gorući je to problem grada i važno je da rotor što prije napravimo sigurnim i lako prohodnim.

OBNOVA SLJEMENSKE ŽIČARE

Tek milijun kuna u proračunu za 2017. predvidio je Bandić za radove na žičari, što nije bilo dovoljno, smatramo, ni da se pokaže volja za radom. Sad je predviđeno još dodatnih 30 milijuna. Deset milijuna potrebno je za kvalitetnu prometnu dokumentaciju, a samo s pomoću nje možemo se prijaviti za fondove Europske unije. Još dvadeset iskoristit će se za početne radove, za sajle i opremu, kako bismo sami mogli početi s radovima - jer moramo pokazati da smo spremni.

MODERNIZACIJA TRŽNICA

Posebno smo sretni što smo osigurali 10 milijuna kuna za modernizaciju tržnica. Konkretno, radi se o natkrivanju placa na Kvatriću te onog u Španskom. Projekti su već gotovi i krajnje je vrijeme da se i započnu. Već četiri godine otkako sam u Skupštini priča se o njima, a i dok sam bio u Vijeću Gradske četvrti na Peščenici razmatrali smo da ćemo natkrivanje Kvatrića financirati zajednički, preko malih komunalnih akcija, mi na Pešči s Maksimirom i Donjim gradom. No dosad od Bandićevih obećanja - nula bodova!

DVORANE U ŠKOLAMA U ODRI & GRANEŠINI

U Odri je nedavno izgrađena nova škola, ali zbog problema sa zemljištem ne može se graditi dvorana. Deset milijuna predviđeno je za izradu projekta i početak radova, a osim djece u Odri - zahvaljujući HDZ-ovim amandmanima - ni ona u Granešini više neće vježbati na školskim hodnicima. Dodatnih 25 milijuna kuna predviđeno je za izgradnju dvorane na koju se čeka godinama jer zemljište pokraj škole, na kojoj se trebala graditi, vlasnik ne želi prodati. Dvorana će se sad, prema najavama, graditi preko puta škole, a budući da bi djeca do nje trebala dolaziti prelazeći cestu, gradit će se i pothodnik.

TRG FRANJE TUĐMANA

Počet će napokon i uređenje Trga Franje Tuđmana, na kojem bi se trebala nalaziti i jedna od skulptura prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja suvremene hrvatske države. Deset milijuna bit će dostupno za uređenje trga, kako se on ne bi sastojao tek od prazne livade. A kako će točno izgledati, odlučit će struka.

DJEČJE PAPUČE IZ BOROVA

Tri milijuna kuna osiguralo se u proračunu za nabavu papuča djeci u ustanovama školskog odgoja. Skupština je već donirala novac za obnovu Vukovarskog vodotornja, a sad smo išli na konkretnije postupke. Umjesto da se nabave najjeftinije, ali ne i najkvalitetnije papuče, kupit će se one iz Borova - kako bismo pripomogli gospodarskoj obnovi Grada Heroja.

Cijeli članak možete pročitati na donjem linku:

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/projekti-za-koje-je-hdz-od-bandica-izvukao-200-milijuna-kuna-1138338