Nakon zajedničke sjednice Gradskog vijeća Grada Pule i Županijske skupštine Istarske županije na temu brodogradnje, predsjednik istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg ponovio je frapantnu brojku - od osamostaljenja Hrvatske, država je sufinancirala Uljanik i 3. maj s 14 milijardi kuna!

Uprava snosi odgovornost

Premda je Uljanik većinski privatna kompanija, za čije poslovanje odgovornost snosi Uprava, naša je Vlada u siječnju dala jamstva za sanaciju u iznosu od 716 milijuna kuna. Ispunila je i obećanje da će osigurati sredstva za isplatu plaća za srpanj i kolovoz, što predstavlja 100 milijuna kuna dodatnih jamstava. Bez Vlade predsjednika Plenkovića ne bi bilo plaća ni za siječanj, a kamoli za srpanj i kolovoz! Jedino se Vlada ponaša odgovorno, ne politizirajući i ne skupljajući jeftine političke poene na sudbini radnika Uljanika! - poručio je Šiljeg.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/istarski-hdz-o-uljaniku-vlada-je-ispunila-obecanje-ids-podvalama-nastoji-skrenuti

Čiji je član Jakovčić?

Podsjetio je da Vlada niti je postavljala Upravu Uljanika, niti je radila plan restrukturiranja, koji je odbacila Europska komisija, niti je birala „strateškog partnera“ - već niz godina interesno povezanog s Ninom Jakovčićem! Uprava je sam izradila plan i sama izabrala Danu Končara:

- Uprava je odgovorna za nagomilane probleme. Nažalost, njen predsjednik Gianni Rossanda nije se udostojao pojaviti na današnjoj tematskoj sjednici, što je izrazito neodgovorno i nekorektno. Jer, upravo je on dužan radnicima, Gradu Puli, cijeloj našoj Istri, hrvatskim poreznim obveznicima i najširoj javnosti pojasniti okolnosti koje su Uljanik učinile gubitašem. Za prvih 6 mjeseci poslovanja u 2018. društvo bilježi kratkoročne obveze u visini od čak 4 milijarde kuna,  uz preneseni gubitak iz 2017. od 1,8 milijardi kuna! Uprava treba definitivno otići. Što nam to ona može još ponuditi, a da to nije mogla proteklih godina ili barem zadnjih 8 mjeseci?!?

„Deklaracija“ prepuna laži

Najmanje što je vodstvo IDS-a moglo učiniti jest bilo apelirati na Rossandu da dođe na današnju sjednicu. Valjda toliko Puljani, građani Istre i hrvatski porezni obveznici zaslužuju?!? - istaknuo je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Istarske županije Jurica Šiljeg, objasnivši i zašto su HDZ-ovi vijećnici bili suzdržani na današnjem glasovanju o „deklaraciji o Uljaniku”:

- Taj IDS-ov „tekst“ je neprihvatljiv jer navodi niz neistinitih tvrdnji i predstavlja klasično izvrtanje teza kako bi se pozornost skrenula s odgovornih osoba. Na sreću, radnici znaju tko je odgovoran, znaju kako je Uljanik funkcionirao, zato i prosvjeduju ispred gradske palače.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Uljanikovci-nikad-otvorenije-napali-IDS-Ta-mafijaska-stranka-i-uprava-su-pokrali-milijarde-iz-tvrtke

JURKIĆ: IDS je na vlasti 25 godina! Podmetanjima nastoje prebaciti lopticu odgovornosti!

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Pule Mirko Jurkić naglasio je da je Vlada RH ispunila svoja obećanja i „podmetnula leđa“ i za brodove i za plaće:

- Uprava je najodgovornija za ovu kriznu situaciju, očigledno je da su loše radili. IDS ima apsolutnu vlast u Istri već 25 godina i malo je smiješno da kao nisu ništa znali o situaciji u Uljaniku. Članovi Uprave sasvim sigurno su, bit ću blag, bliži IDS-u nego HDZ-u. A koliko znam, ni Jakovčić nikad nije bio član naše stranke. Vlada radi sve što može da spasi Uljanik i lokalna bi politika spram toga trebala iskazati bar malo korektnosti, a ne podmetanjima pokušavati prebacivati lopticu odgovornosti.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hdz-pula-o-uljaniku-ciji-je-jakovcic-clan-ids-pokusava-skrenuti-pozornost-s-vlastite