Stožerni brigadiri Stjepan Adanić i Željko Dvekar, dvojica istaknutih članova naše stranke iz Varaždinske županije, promaknuti su u čin brigadnog generala slijedom nedavnih izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama RH kojom je ispravljena nepravda prema visokim časnicima koji su otišli iz obrambenog sustava do 2004. godine.

General Adanić - ratni gradonačelnik Varaždina 1991.

Sadašnji predsjednik (nacionalnog) Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku HDZ-a Stjepan Adanić je kao ratni gradonačelnik Varaždina s ondašnjim Kriznim štabom i državnim vrhom organizirao i provodio obrambene pripreme te sudjelovao u zarobljavanju varaždinskog korpusa JNA 1991. godine.

Također, Adanić je bio pregovarač, pa čak i talac, u razmjenama ratnih zarobljenika te pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba iste godine. Višestruko odlikovan od prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, (ko)autor je niza knjiga iz Domovinskog rata ("Varaždinski dani rata", "Dvadeset proljeća Roda"…).

- Generalski čin posvećujem svim svojim dragim Varaždinkama i Varaždincima, koji su ostvarili veličanstvenu pobjedu u ranoj fazi rata 1991. godine. Kako je rekao i predsjednik dr. Franjo Tuđman, ta je pobjeda otvorila put oslobođenju Hrvatske. Varaždinke i Varaždinci mogu biti ponosni jer su, uz Božju pomoć, napravili čudo. Svi su oni dobili ovaj čin - istaknuo je Adanić.

General Dvekar - ratni zapovjednik u „Pumama“

Sadašnji predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Varaždinske županije Željko Dvekar (Varaždinske Toplice) bio je ratni zapovjednik 1. pješačke bojne 7. gardijske brigade, legendarnih „Puma“, čiji su pripadnici prvi ušli u oslobođeni Knin zajedno s pripadnicima 4. gardijske brigade koju je tada vodio Damir Krstičević. Po završetku Domovinskog rata bio je i zapovjednik „Puma“. Nositelj je devet visokih vojnih odličja.

- Ispravljena je nepravda jer sam bio jedan od onih stožernih brigadira koji su, radeći na mjestu brigadnog generala po četiri-pet godina, 2003. otjerani u mirovinu. Ovo je velika moralna satisfakcija, ali ne samo meni osobno, nego i svim mojim suborcima iz 7. gardijske brigade i svim hrvatskim braniteljima iz Varaždinske županije - napomenuo je Željko Dvekar.

Ispravljena nepravda prema varaždinskom kraju

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije i potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Anđelko Stričak čestitao je Adaniću i Dvekaru na zasluženom promaknuću s obzirom na njihov doprinos obrani varaždinskog kraja, ali i cijele Slobodne Naše:

- Varaždinska županija i naše "Pume" zaslužile su da iz njihovih redova dolaze generali. Zahvaljujemo premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji su uvidjeli potrebu izmjene Zakona i ispravljanja nepravde prema mnogim sudionicima Domovinskog rata.