Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sastao se danas u Dubrovniku sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem i gradonačelnicima i načelnicima drugih gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije. Uz predsjednika Plenkovića bili su potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Razgovarali su o projektima važnim za razvoj juga Hrvatske, gospodarstvo, bolju prometnu povezanost i kvalitetniji život stanovnika tog dijela Hrvatske.

Izvrsna sezona

Također, kazao je Plenković, bilo je riječi i o pitanjima koja se odnose na granične prijelaze i Pelješki most te cestovnim pravcima koji bi olakšali gužve u ljetnim mjesecima. Najavio je da će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provesti odgovarajuće studije i pronaći prometna rješenja za prometne čepove tijekom sezone.

Predsjednik Plenković naveo je da je ova turistička sezona bila izvrsna i za Dubrovačko-neretvansku županiju.

- Dubrovnik je grad u kojem imamo najvišu kvalitetu turističke ponude i sigurno može biti primjer drugima.

Povezanost otoka

Dodao je da je važno dalje razvijati koncept kongresnoga turizma u Dubrovniku te i na taj način jačati tu destinaciju i produljiti sezonu. Pritom je napomenuo da je produljenje sezone jedna od osnovnih zadaća Vladine Strategije održivoga turizma u Republici Hrvatskoj.

Razgovarali su i o boljoj povezanosti otoka.

- Održavamo vrlo kvalitetnu i dinamičnu interakciju sa svim jedinicama područne i lokalne samouprave, naglasio je predsjednik Vlade i dodao da je na sastanku izraženo zadovoljstvo predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije i njenih gradova i općina Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave.

Fiskalna decentralizacija

Poruka fiskalne decentralizacije nije samo deklaratorna nego i vrlo konkretna, poručio je predsjednik Plenković. 

U tom je kontekstu najavio da će se u Šibeniku u petak održati sastanak članova Vlade sa svim županima.

Pelješki most, Trgovački sud i kongresni centar

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić najvažnijim je izdvojio tri zaključka sastanka. Prvi je da projekt izgradnje Pelješkoga mosta ide dalje i da se uskoro očekuje izbor izvođača radova. Drugi da se Trgovački sud vraća u Dubrovnik, a treći Vladina potpora inicijativi za kongresni centar u Dubrovniku.

Razvoj Dubrovnika

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zahvalio je predsjedniku Vlade na brojnim mjerama usmjerenim ka rješavanju problema Dubrovčana. Pri tom je istaknuo rješavanje brojnih problema Hrvatske pošte u Dubrovniku te dodao da je sustav unaprjeđen i značajno poboljšan.

Drugom važnom temom istaknuo je pitanje Croatia Airlinesa i izrazio nadu da će se i ti problemi uskoro riješiti. Izrazio je zadovoljstvo i činjenicom da će Vila Čingrija uskoro postati vlasništvo Grada Dubrovnika, kao i pokretanjem procedure za prijenos vlasništva Ljetnikovca Kaboga.