Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković posjetio je tri grada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - Garešnicu, Daruvar i Grubišno Polje.

EU sredstva za manje IT tvrtke

U Garešnici je otvorio novi poduzetnički start-up inkubator za manje IT tvrtke koji je financiran EU sredstvima, a ostvaren prekograničnom suradnjom tog grada i Orašja u susjednoj Bosni i Hercegovini. Putem inkubatora uložit će se 731 tisuća eura u razvoj poduzetništva kroz projekte edukacije, izgradnje infrastrukture i umrežavanja.

- Hrvatski sabor podržava sve razvojne projekte, osobito one koji za cilj imaju osnaživanje modernog gospodarstva temeljenog na digitalnim tehnologijama. Poduzetnički inkubator pravi je primjer kako država i grad mogu pomagati mladim poduzetnicima i kako građani mogu osjetiti izravnu korist od našeg članstva u Europskoj uniji. Na primjeru Garešnice također je razvidna sinergija državne i lokalne vlasti, ali i konkretni učinci fiskalne decentralizacije koja je omogućila povećana sredstva u gradskom proračunu za razvojne projekte - istaknuo je Jandroković otvarajući poduzetnički start-up inkubator.

Daruvar - biser kontinentalne Hrvatske

U Daruvaru je pak sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada. Čestitajući Daruvarčankama i Daruvarčanima, Jandroković je naglasio da je ovo grad s dugom i bogatom urbanom poviješću - još od vremena starih Rimljana preko grofova Janković koji su odredili njegov današnji oblik sa svim sadržajima društvenog i kulturnog života:

- Osim bogate prošlosti koja je stavljena u funkciju razvoja kulturnog i lječilišnog turizma, niz turističkih i gospodarskih potencijala Daruvar s pravom čine ponajljepšim malim hrvatskim kontinentalnim gradom i turističkim središtem županije Bjelovarsko-bilogorske županije.

Benefiti fiskalne decentralizacije

Pozdravio je tom prilikom i 20-ogodišnju tradiciju međunarodne manifestacije „Vinodar“ te inicijativu za obnovom rada Razvojnog centra, buduće Razvojne agencije Daruvar:

- Uz pomoć EU sredstava Razvojna agencija trebala bi realizirati niz projekata i konkretno osvijestiti prilike koje donosi članstvo u Europskoj uniji. Nakon fiskalne decentralizacije, i Daruvaru je uvećan priljev sredstava, i to za dvadesetak posto, koja su uložena u demografske, infrastrukturne i gospodarske projekte.

Bioenergana u Grubišnom Polju

U Grubišnom Polju predsjednik Hrvatskog sabora posjetio je gradilište kogeneracijskog postrojenja na biomasu (bioenergana), koje se gradi u Zoni malog i srednjeg poduzetništva. Riječ je o projektu vrijednom 34 milijuna eura, a postrojenje s pedesetak zaposlenih iz ovog kraja proizvodit će 5 MW električne energije koja će se isporučivati u elektroenergetski sustav HEP-a.

- Ovakvi projekti bude optimizam, a Grad Grubišno Polje pokazao se kao otvoren i brz grad za investicije. Trebamo što intenzivnije davati priliku poduzetnicima, posebno mladim i kreativnim ljudima koji će graditi ovu zemlju - kazao je Jandroković prilikom obilaska.

Trajna zahvalnost hrvatskim braniteljima

Posjet Grubišnom Polju predsjednik Hrvatskog sabora završio je obilaskom Spomen-sobe hrvatskim braniteljima, u kojoj se upisao u Knjigu dojmova te zahvalio svim braniteljima i obiteljima poginulih branitelja za njihovu žrtvu u obrani slobode i neovisnosti Hrvatske.