U prepunoj dvorani na Višnjiku svečano je obilježena 27. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice u Zadru. U ime predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, kao njegov osobni izaslanik, na svečanosti je sudjelovao ministar graditeljstva i član Središnjeg odbora naše stranke Lovro Kuščević koji je govorio o programima Vlade te zahvalio članovima zadarskog HDZ-a na ustrajnom radu za stranku, na svakom glasu i na ostvarenim izbornim pobjedama svih ovih godina.

Najjača stranka u gradu i županiji

Na početku proslave, nazočnima se obratio predsjednik gradske organizacije Joso Nekić. Naglasio je da HDZ proteklih 27 godina Zadru i Zadarskoj županiji daje potrebnu energiju, znanje, ljubav i zajedništo koje građani prepoznaju i na izborima iskazuju veliko povjerenje našoj stranci.

- To povjerenje ogleda se i u činjenici da obnašamo vlast u 22 od 37 mjesnih odbora u Gradu Zadru. Na zadnjim lokalnim izbornima 2013. godine, zajedno s koalicijskim partnerima, dobili smo 43 posto glasova i imamo apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, dok je naš kandidat za gradonačelnika Božidar Kalmeta u drugom krugu dobio 13.500 glasova i s čak 57 posto premoćno pobijedio SDP-ova konkurenta.

Nekić je izrazio čvrsto uvjerenje da će na predstojećim lokalnim izborima HDZ opet odnijeti pobjedu jer jedino naša stranka može osigurati da Zadar i dalje ostane grad snažnog identiteta, po mjeri čovjeka i poželjan za življenje.

Čuvar hrvatskog identiteta

Župan Zadarske županije Stipe Zrilić također prisjetio se pak sudbonosnih trenutaka osnivanja HDZ-a.

- HDZ i dalje ostaje središnja hrvatska politička snaga koja čuva hrvatski identitet stvoren na temeljima Domovinskog rata.

Boljitak za građane

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta također je podsjetio na osnivanje HDZ-a u Zadru istaknuvši da je obilježavanje obljetnica važno zbog povijesne istine, ali i zahvale utemeljiteljima te svima koji već 27 godina čuvaju i grade HDZ.

- Da nije bilo HDZ-a, pitanje je kakva bi danas bila Hrvatska. Već 25 godina upravljamo gradom - da ne vrijedimo, to ne bi bilo tako. Sve dobro što je HDZ napravio u Hrvatskoj može se poduplati u Zadru. Nema gospodarskog i društvenog područja na kojem HDZ nije ostvario boljitak i napredak za građane, počevši od izgradnje infrastrukture, potom gospodarskih grana kao što su turizam, marikultura, poljoprivreda... Također, Zadarska županija bilježi nikad manje nezaposlenih i nikad više zaposlenih. Napredak ne pada s neba, u to je uloženo mnogo višegodišnjeg rada i zalaganja naših načelnika i gradonačelnika. Rezultat toga jest da je Zadar najveći grad u Hrvatskoj kojim upravlja HDZ.

Potpora Vlade važnim projektima

Kalmeta se osvrnuo se i na Vladu koja jamči stabilnost, izrazivši uvjerenje da ima potencijal potrajati ne četiri, već osam godina.

- Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković vodi Vladu koja je sposobna i stručna, Vladu koja unosi toleranciju u politički život. S takvom Vladom i našim županom, gradonačelnicima  i načelnicima imamo razloga optimistično gledati u budućnost. Od Vlade očekujemo potporu našim projektima i programima, zadržavanje sadašnjeg teritorijalnog ustroja i vraćanje institucija u Zadar.