(PHOTO) Brojna izaslanstva položila su danas vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja u Sotinu, dostojanstveno obilježivši 27. godišnjicu tragedije toga vukovarskoga prigradskog naselja. Tijekom velikosrpske okupacije, ubijeno je 68 Sotinjana, a za njih 18 još uvijek se traga.

Radna skupina u mandatu upravo naše Vlade

U ime predsjednice Republike vijenac je položio umirovljeni general Mladen Markač, u ime Hrvatskog sabora zastupnica Marijana Balić, Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, HDZ-a politički tajnik naše stranke (i ministar uprave) Lovro Kuščević, a Grada Vukovara gradonačelnik Ivan Penava.

- Prošlo je 27 godina i ne možemo biti zadovoljni s intenzitetom istraga, kao ni s brojem procesuiranih počinitelja teških kaznenih djela ratnoga zločina. Zato je u mandatu upravo naše Vlade i osnovana posebna radna skupina za istraživanje zločina u Vukovaru i na Ovčari - poručio je general Medved.

I sami nezadovoljni intenzitetom istraga

Politički tajnik HDZ-a Kuščević izrazio je najdublju sućut obiteljima žrtava i na upit novinara otklonio sve spekulacije o „snošenju sankcija“ zbog vukovarskog skupa:

- Nijedan apel da se zločini sankcioniraju ne može biti grijeh. Činjenica jest da je država bila zakazala, trebala je procesuirati sve ratne zločine.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/istrazivanje-i-procesuiranje-ratnih-zlocina-trajna-je-zadaca-svih-nadleznih-tijela

Pronaći snage za dostojanstvo i zajedništvo

Ivan Penava, koji se srdačno pozdravio s ministrima Medvedom i Kuščevićem, u svom je obraćanju još jednom ponovio da se nije dovoljno napravilo po pitanju procesuiranja ratnih zločina te rješavanju pitanja nestalih:

- Moramo pronaći snage za dostojanstvo i zajedništvo, ali jednako tako mora doći do promjene u razmišljanju dužnosnika koji su odgovorni za progon ratnih zločinaca. Oni moraju shvatiti da je njihova zadaća znatno lakša u odnosu na svakodnevicu obitelji koje traže svoje nestale i čiji su članovi ubijeni, a znaju da za to nitko nije odgovarao.

Isto mišljenje - institucije trebaju raditi svoj posao

Na novinarsko pitanje je li današnji susret predstavljao „pomirbu s čelnim ljudima stranke“, Penava je odgovorio:

- Nisam niti znao da smo se posvađali. Dok ste slušali govore ministara, mogli ste zaključiti da dijelimo isto mišljenje o potrebi da nadležne institucije rade svoj posao - da istražuju i procesuiraju ratne zločine.

Nakon komemoracije, u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Pomoćnice Kršćana služena je sveta misa zadušnica za sve žrtve velikosrpske agresije i poginule hrvatske branitelje.