Nakon što se troje vijećnika - nezadovoljnih neradom, diletantizmom i isključivošću neprincipijelne koalicije SDP-Most-HSS - pridružilo HDZ-ovu savezu, u Županijskoj skupštini Zagrebačke županije formirana je nova većina!

S 28 glasa (od ukupno 51) prvo je razriješen dužnosti predsjednika SDP-ov Mihael Zmajlović, a potom je za novoga prvog čovjeka Županijske skupštine izabran naš ugledni odvjetnik Damir Mikuljan.

Neizdrživi (ne)rad

- Demokratska većina nastavlja s radom. U prošlih šest mjeseci (ne)rada, Skupština uslijed nesposobnosti i nemogućnosti dogovora unutar tadašnje većine nije usvojila niz važnih odluka, kao što je osnivanje radnih tijela nužnih za njeno funkcioniranje. Primjerice, istekao je mandat Antikorupcijskom povjerenstvu, Povjerenstvu za ravnopravnost spolova, Koordinaciji za ljudska prava… a nije ni potpisana izjava o prihvaćanju Etičkog kodeksa. Takva blokada rada postala je neizdrživa svima koji žele dobrobit našoj županiji - istaknuo je Mikuljan.

Gubitnički bijes

Koalicija SDP-Most-HSS, naravno, svojim već uobičajenim dvostrukim mjerilima - valjda po uzoru na Marasa, Grmoju i Beljaka - sada sipa žuč i ničim potkrijepljene optužbe umjesto da se zapita zašto je izgubila povjerenje.

- To svjedoči o njihovome gubitničkom bijesu. Drukčije su pričali dok su zajedno imali 21 glas, pa su za većinu morali posezati za vijećnicima iz drugih stranaka. No mi smo tada to prihvaćali i poštivali. Većina je većina. Podjednako tako, naša nova većina ne zatvara vrata nikome, spremni smo razgovarati sa svima koji žele pridonijeti razvoju Zagrebačke županije i boljitku njenih građana.

Besplatni udžbenici za osnovnoškolce

A da je nova većina uistinu konstruktivna, potvrdilo se već u nastavku skupštinske sjednice na kojoj je prihvaćen proračun uz 5 amandmana HDZ-ova saveza kojima su, redom, za 100.000 kuna povećana sredstva za mobilnu mamografiju, za 500.000 ulaganja u sport, a za 300.000 za Crveni križ.

Također, amandmanima su u idućoj godini osigurani besplatni udžbenici za osnovnoškolce (12 milijuna kuna) te 1.000 kuna pomoći za svako novorođeno dijete (2,7 milijuna).

1.000 kuna za novorođeno dijete

- Žalosti nas što župan Stjepan Kožić i opozicija nisu prepoznali naše mjere ulaganja u mlade. Vjerujem da ćemo njima uvelike pripomoći svim roditeljima u novoj školskoj godini, ali isto tako i našim sugrađankama i sugrađanima koji tek planiraju zasnovati obitelj - poručio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a (i velikogorički gradonačelnik) Dražen Barišić.

Kako bi se osigurao potreban novac za navedene mjere u ukupnom iznosu od 15,6 milijuna kuna, nova većina skinula je sredstva s prenapuhanih proračunskih stavki poput „promocije i PR-a“ ili projekta "Pametna županija".