(PHOTO) Nakon što je u Šenkovcu pokraj Čakovca sudjelovao na obilježavanju 451. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog - Sigetske bitke, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković posjetio je jučer i gradove Prelog i Mursko Središće te obišao tri velike međimurske izvozne tvrtke.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/451-obljetnica-sigetske-bitke-kao-domoljubi-trebamo-braniti-nacionalne-interese

PRELOG: „Dalić i Jandroković donijeli 16 milijuna kuna!“

U Prelogu je, među ostalim, prisustvovao potpisivanju ugovora o dodjeli točno 15.771.678,61 kuna nepovratnih sredstava  - dobivenih iz EU fondova - za izgradnju Poduzetničkog centra. Projekt je ukupne vrijednosti 16.137.657,44 kuna. Ugovor su potpisali potpredsjednica Vlade RH (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) dr. sc. Martina Dalić i naš gradonačelnik Ljubomir Kolarek. 

Dalić i Jandroković u Prelog donijeli 16 milijuna kuna! - tako glasi naslov na regionalnom portalu E-Međimurje.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/u-7-mjeseci-nasa-je-vlada-povukla-3-puta-vise-eu-novca-nego-sto-je-ucinjeno-u-prosle-3

"Prelogizacija Hrvatske"

Jandroković je u svom obraćanju pohvalio gospodarske i poduzetničke aktivnosti u tom gradu, rekavši da, kada su u pitanju biznis i poduzetništvo, dolazi vrijeme za "prelogizaciju Hrvatske":

- Ovdje nema svakodnevne histerije o ideološkim temama, nema bukača koji samo viču, ovdje se postavljaju pitanja o poduzetništvu, o tome kako ga unaprijediti, kako stvoriti nova radna mjesta. Nužna  nam je u cijeloj Hrvatskoj promjena društvene klime.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/prelog-grad-s-najbrze-rastucim-gospodarstvom-u-hrvatskoj

Gospodarstvo i samo gospodarstvo

Gradonačelnik Kolarek s ponosom je istaknuo da je Prelog jedan od gradova s najmanjom stopom nezaposlenosti u RH, na čijem području djeluje 300-tinjak poduzetnika - koji „pokrivaju“ 20 posto cjelokupnog izvoza Međimurske županije:

- Ovi podaci dovoljno govore o snazi našeg gospodarstva i fokusiranosti gradske uprave na stvaranje kvalitetne baze za razvoj poduzetništva. Poduzetnički centar je bitan i za strane investitore kojima su potrebne usluge savjetovanja, posredovanja, odnosno spajanja s ovlaštenim tijelima - što će im omogućiti bržu gradnju proizvodnih prostora, kao i upućivanje na pouzdane izvođače radova i stručne radnike.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/iz-preloga-u-duhu-partnerstva-lokalnim-jedinicama-nudim-ruku-suradnje-za-sve

MURSKO SREDIŠĆE: Most zvan čežnja

Nakon Preloga, Jandroković je u pratnji saborskog zastupnika (i prvog čovjeka međimurskog HDZ-a) Darka Horvata pohodio i Mursko Središće - grad u kojem je još 2013. „rođena“ koalicija između naše stranke i HNS-a.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/mursko-sredisce-medimurski-gradic-u-kojem-je-jos-2013-rodena-koalicija-hdz-hns

Izgradnja zaobilaznice

Gradonačelnik Dražen Srpak (član HDZ-a kao i preloški mu kolega Kolarek) zahvalio je, nakon sastanka u Gradskoj vjećnici, predsjedniku Hrvatskog sabora jer je obećao pomoći u rješavanju možda i najvećeg problema koji opterećuje Mursko Središće - kamionskog prometa prema Sloveniji i zapadnoj Europi:

- Gradom mjesečno prođe nezamislivih 18 tisuća kamiona! Jedino dugoročno održivo rješenje jest izgradnja zaobilaznice i novog mosta. Predsjedniče Hrvatskog sabora, stoga će Vam naša djeca iz vrtića uručiti simboličan dar, umjetničku sliku s novim mostom, koji će Vas svakodnevno u uredu podsjećati na naš problem. Hvala na budućoj pomoći!

Grad kao veliko gradilište

Ali bez obzira na taj gorući problem, Srpak se itekako imao čime pohvaliti:

- O uspješnosti naših projekata dovoljno svjedoče rezultati koje postižemo na lokalnim izborima. Stoga ću sada spomenuti samo one koji su pred realizacijom: stavljanje Gospodarske zone Brezje u pogon, gradnja novoga trgovačkog centra KTC, završava se privatni dječji vrtić, kao i Dom za starije i nemoćne, gradimo stanove, za dva tjedna biti će završen i Centar za kulturu…

Podrška središnje vlasti

Jandroković je sa zadovoljstvom konstatirao da Mursko Središće ide u dobrom smjeru, a posebno su ohrabrujuće demografske brojke:

- Rađa se više djece nego u bilo kojem dijelu Hrvatske i to je temelj bez kojeg sve ostalo nema mnogo smisla! Plod je to gospodarskog razvoja, Grad snažno potiče poduzetništvo i privlači investitore, što i je karakteristika ovog dijela Lijepe Naše. Svi spomenuti projekti imaju podršku središnje vlasti, suradnja Grada i države je odlična.

Pregovori sa Slovenijom

Što se pak tiče gužvi uslijed kamionskog prometa, kazao je Jandroković, za rješenje nije dovoljna samo hrvatska volja:

- Potreban je dogovor između Slovenije i RH. Mogu vam najaviti da će Vlada RH otvoriti to pitanje na razini premijera i Ministarstva vanjskih i europskih poslova kako bi se u prvoj fazi granični prijelaz prekategorizirao, a u drugoj izgradio novi most i zaobilaznica. Sada je na središnjim tijelima vlasti da u razgovoru sa slovenskom stranom, bez obzira na arbitražu, taj problem riješe.

TRI VELIKE IZVOZNE TVRTKE

Jandroković je u jednodnevnoj međimurskoj turneji posjetio i tri velike izvozne tvrtke: Bernardu u Nedelišću, koja 85% svoje proizvodnje visokokvalitetnih kreveta, madraca i jastuka izvozi na tržište EU i zapošljava 230 ljudi; Šestan-Busch u Prelogu, koji je najveći europski proizvođač kaciga - dosad su ih isporučili 2,2 milijuna diljem svijeta; drvoprerađivačku industriju Panu u Čakovcu, tvrtku koja čak 90 posto proizvodnje plasira u inozemstvo.

Čestitavši svima na poslovnim uspjesima, nakon razgovora s vlasnicima tvrtki predsjednik Hrvatskog sabora konstatirao je da se može zaključiti da je u ovom trenutku glavni problem nedostatak radne snage sa strukovnim zvanjima:

Obrazovanje u skladu s tržištem rada

- Očito je da u tom smjeru moramo raditi, stoga će i reforma obrazovanja biti usmjerena k tome da djeca iz škole izlaze spremna za tržište, spremna za posao. Jedan je to od prioriteta Vlade koju predvodi predsjednik Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/uskladenost-obrazovnog-sustava-s-potrebama-trzista-rada-strateski-vazna-za-razvoj

Photo: Muralist, Međimurske novine & E-Međimurje