Susret sa Svetim Ocem pamtit ću cijeli život! - poručio je osječko-baranjski župan i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ivan Anušić nakon što je posjetio Vatikan i bio na audijenciji kod pape Franje.

- Za mene kao vjernika to je poseban doživljaj, jedan od najuzvišenijih trenutaka u životu! Osjećaj koji me prožimao dok sam se rukovao s papom Franjom i razgovarao s njim ispunio me vjerom i snagom. Osjećam se spremniji za sve zadaće koje su preda mnom. Prenio sam Svetom Ocu koliko ga Slavonci i Baranjci vole i cijene, a on je uzvratio da će moliti za povratak mladih i osnaživanje vjere za bolju budućnost Lijepe Naše. Poželio nam je puno snage kako bismo poteškoće koje su pred nama uspješno prebrodili vjerom u Boga i u nas same.

Služenje narodu i briga za slabije

Papa Franjo često ističe da komunikacija gradi mostove i obogaćuje društvo, a upravo je to ono što nama treba - dodao je Anušić, koji je ujedno član i nacionalnog Predsjedništva HDZ-a te, kao maloljetni dragovoljac Domovinskog rata, predsjednika Odbora HDZ-a za hrvatske branitelje:

- U društvu u kojem su politički standardi toliko pali gubimo osjećaj za dijalog i međusobno uvažavanje, riječi su to pape Franje. Njegovo viđenje politike upravo je ono što želim postići u Osječko-baranjskoj županiji, da budemo na usluzi onima koji su nas birali, da se brinemo za najslabije, za gladne, beskućnike, stare i nemoćne, ali i za bolje sutra naše djece, a to možemo ostvariti jedino daljnjim gospodarskim rastom.

Molitva na grobu Ivana Pavla II.

Do sada su dvojica poglavara Katoličke Crkve posjetila Hrvatsku, a Ivan Pavao II. Osijek i Đakovo, gdje je i održao liturgijska slavlja. Dobro to pamte Slavonci i Baranjci, pa je i Anušić u znak zahvale posjetio njegov grob u Bazilici svetog Petra u Vatikanu:

- Želio sam se pomoliti na grobu Ivana Pavla II. koji je brigom i ljubavlju obdario hrvatski narod u trenucima kad nam je bilo najteže.

Križ u zlatovezu

Prilikom audijencije, župan Ivan Anušić darovao je Svetom Ocu križ u zlatovezu, izvornoj slavonskoj tehnici ručnog rada zlatnim koncem.

Nakon susreta s papom Franjom, sastao se i s veleposlanikom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Nevenom Pelicarićem te je gostovao na Radio Vatikanu u emisiji patera Ivice Hadaša.