(VIDEO & PHOTO) Profiliramo HDZ na desnom centru, kako je to zamislio i dr. Franjo Tuđman! - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković na obilježavanju 28. obljetnice osnutka naše stranke u zagrebačkoj gradskoj četvrti Črnomerec.

Čestitavši rođendan svim stranačkim kolegicama i kolegama iz svoga matičnoga Područnog odbora HDZ-a, iz kvarta u kojem i danas živi sa svojom obitelji, Plenković je u izlaganju istaknuo da je HDZ uspio realizirati sve strateške ciljeve - od obrane Hrvatske i oslobađanja okupiranih teritorija do međunarodne afirmacije Lijepe Naše članstvom u UN-u, Vijeću Europe, Europskoj uniji i NATO savezu:

- Sve strateške ciljeve realizirali smo snagom zajedništva i vođeni, u vrlo složenim okolnostima, vizijom i državničkom mudrošću utemeljitelja naše stranke i prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Kvalitetnim pozicioniranjem na političkom spektru desnog centra jačamo HDZ i pridonosimo razvoju zemlje. To je mjesto na koje je HDZ postavio i dr. Tuđman!

Manji dug za više od 700 kuna po stanovniku!

Suprotno od pesimizma kojeg pojedini politički akteri nameću kao opće raspoloženje u zemlji, u Hrvatskoj ima razloga za optimizam. U tom kontekstu, predsjednik HDZ-a i Vlade RH naglasio je da je Hrvatska u prošloj godini zaradila više nego što je potrošila, ostvarivši proračunski suficit od 2,75 milijardi kuna:

- Istodobno, odgovornom fiskalnom politikom i kontrolom rashodovne strane proračuna, smanjili smo udio javnog duga u BDP-u na 78 posto. Time smo smanjili zaduženje prosječnoga hrvatskog građanina za više od 700 kuna! Dobro osmišljenom poreznom reformom povećali smo proračunske prihode, građanima osigurali veći dohodak, a poduzetnicima manje poreze. Konkretan učinak porezne reforme jest i porast prosječne plaće na 6.200 kuna, dok u Zagrebu ona iznosi i preko 7.000 kuna.

Dodao je da je Hrvatska jedna od članica Europske unije koja najbrže smanjuje javni dug, a istodobno povećava zaposlenost i smanjuje nezaposlenost.

Vlada očuvala gospodarstvo i radna mjesta!

Govoreći o pravodobnoj i odvažnoj reakciji Vlade u slučaju krize u koncernu Agrokor, Plenković je napomenuo da je - umjesto da našu zemlju pogode financijski tsunami i gubitak desetine tisuća radnih mjesta - stvoren takav pravni okvir da danas nitko više ne percipira da postoji sistemski problem za Hrvatsku:

- A to nisu postigli ni populisti i demagozi, ni oni koji su nas optuživali da štitimo Ivicu Todorića, nego naša Vlada koja je pokazala da joj je jedini prioritet štititi opće interese hrvatskog gospodarstva i radna mjesta!

Strateška nabava borbenih aviona

Podsjetio je i da je naša Vlada, prva u povijesti, donijela jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, da je pritom dvaput - s po 200 milijuna kuna - povećala proračun za braniteljska prava, a povećan je i proračun za obranu i oružane snage:

- Kao prva Vlada koja se to odvažila, donijeli smo i stratešku odluku o kupnji višenamjenskih borbenih aviona F-16. To je instrument koji ćemo odvraćati sve potencijalne ugroze na Lijepu Našu. Hrvatsku u sigurnosnom pogledu u idućih 30 godina više nitko ne može gledati istim očima!

Pelješki most - konkretan plod članstva u EU!

Ne bez ponosa je podsjetio i da je Vlada ovog tjedna potpisala ugovor o Pelješkom mostu.  Njegovom izgradnjom konačno će se teritorijalno povezati naša zemlja, a putovanje od Neretve do Dubrovnika skratiti za 40-ak minuta:

-  Za taj strateški projekt, koji s mostom i prilaznim cestama vrijedi 520 milijuna eura, Hrvatska dobiva čak 357 milijuna eura bespovratnih sredstava, što pokazuje opipljive učinke članstva u Europskoj uniji!

Izdvojio je još jedan strateški projekt - plutajući terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku, napomenuvši da time Hrvatska dugoročno osigurava opskrbu plinom i mijenja nabolje svoj položaj na energetskoj karti Europe:

- Gospodarski otvaramo Hrvatsku i strateški se pozicioniramo na globalnoj karti, jačajući odnose s ključnim partnerima.

Jedinstvom HDZ-a do rješavanja brojnih izazova!

Komentirajući proces ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Plenković je ocijenio da neke male stranke zloupotrebljavaju ovu temu i dociraju o vrijednostima HDZ-a:

- Da postoji bilo kakav problem oko Konvencije, ona ne bi bila ratificirana u Njemačkoj, Italiji ili Bosni i Hercegovini. Bit Konvencije jest zaštita žena od nasilja i borba protiv nasilja u obitelji, što je ozbiljan problem i u našem društvu. Zato nije dobro da Konvencija dobiva bilo kakve svjetonazorske konotacije.  

Naglasio je da ova tema neće ugroziti jedinstvo stranke, koje je ključno za nastavak funkcioniranja i stabilnost Vlade te rješavanje brojnih izazova na dnevnom redu.

HDZ ostaje pobjednička stranka!

Predsjednik Plenković najavio je veliki stranački skup u Šibeniku na kojem će se 5. svibnja okupiti svi HDZ-ovi župani, gradonačelnici i općinski načelnici. Bit će to prigoda za nastavak jačanja Vladina partnerstva s jedinicama područne i lokalne samouprave - s ciljem ravnomjernoga regionalnog razvoja i veće fiskalne decentralizacije:

- To su ujedno i pripreme za Izvještajni sabor stranke 26. svibnja. Zajedno ćemo podvući crtu što smo sve uradili u zadnje 2 godine i kako smo uspjeli iz nezavidnog položaja 2016. vratiti povjerenje birača te uvjerljivo pobijediti na parlamentarnim i lokalnim izborima. Osim toga, predstavit ćemo i rezultate financijske konsolidacije stranke, koju smo zatekli u minusu od 19 milijuna kuna, a sada su podmirene sve obveze.

Na kraju, predsjednik Plenković istaknuo je da će i dalje osnaživati temelje da HDZ dugoročno dobiva najveće povjerenje ljudi i vodi hrvatsko društvo naprijed.

MIKULIĆ & KAPULICA & REINER & SOKOL

Brojnim članicama i članovima naše stranke obratili su se i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba (i Gradske skupštine) dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner te predsjednik Područnog odbora HDZ-a Črnomerec i saborski zastupnik dr. sc. Tomislav Sokol.

Na svečanosti su, među ostalima, sudjelovali i ministar rada i mirovinskog sustava (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Marko Pavić te naše saborske zastupnice Ljubica Lukačić i dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović.