U Tuheljskim Toplicama danas se održava seminar za naše gradonačelnike i župane pod nazivom „Lokalna uprava 2017.-2021.“ u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer. Na skupu sudjeluje, osim mnogobrojnih čelnike lokalne uprave iz redova Hrvatske demokratske zajednice, i četvero ministara - Zdravko Marić, Lovro Kuščević, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac.

4 panela & moderator Turk

Prema vrlo sadržajnom programu, kroz čak četiri panela (Novi propisi u području financiranja; Prenošenje vlasništva nekretnina koje nisu od posebnog interesa RH; Financiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja & Projekti prekogranične suradnje iz Programa europske teritorijalne suradnje) sudionici će diskutirati o važnim pitanjima iz domene lokalne (i regionalne) samouprave, razmjenjivati iskustva i predlagati moguća rješenja.

Glavni moderator na seminaru je član Predsjedništva HDZ-a Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i ujedno predsjednik Udruge gradova Republike Hrvatske.

Odgovornost HDZ-a

Sudionike je uvodno pozdravio ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina, naglasivši da HDZ ima veliku odgovornost u vođenju države kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini.

- Imamo priliku učiniti dodatne napore na dobrobit Lijepe Naše!

Gradonačelnicima iz Bosne i Hercegovine, članovima sestrinskog HDZ-a BiH, Prusina je poručio da je seminar ujedno i poruka potpore njihovom putu u Europsku uniju.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/s-hdz-om-bih-za-izborni-zakon-koji-ce-onemoguciti-da-drugi-narodi-hrvatima

Za bolji život građana

Voditelj zagrebačkog Ureda Zaklade Konrad Adenauer Michael Lange (CDU) okupljenima se obratio riječima nade da će ovaj seminar pridonijeti razvoju međusobnog razumijevanja što je prijeko potrebno i poželjno u okviru jedinica lokalne uprave.

- Uspješna politika lokalne uprave dovest će do boljeg i uspješnijeg života svih stanovnika Republike Hrvatske.

Primjer iz Njemačke

Otto Bernhard, član Uprave Zaklade Konrad Adenauer u Berlinu, istaknuo je da je lokalno poticanje gospodarstva u Saveznoj Republici Njemačkoj od velike važnosti jer svi građani imaju pravo na podjednak životni standard, a svaka slabije razvijena regija u Europskoj uniji ima pravo na financijsku pomoć.

PLENKOVIĆEV DOLAZAK

Nakon seminara „Lokalna uprava 2017.-2021.“, na istom mjestu (Hotel "Terme Tuhelj") održat će se i Skup alumnista Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (voditelj: Ivo Ivančić), s početkom u 17:00.

U Tuheljske Toplice tim će povodom doći i predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković, koji će se oko 17:30 sati obratiti svim alumnistima te našim gradonačelnicima i županima. Na kraju programa, podijelit će uvjerenja X. generaciji polaznica i polaznika Političke akademije ZHDZ-a.