(PHOTO) Simbolično uručivši „ključeve doma“ predsjednici Studentskog odbora Lauri Barbir, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković službeno je otvorio novi Studentski dom u sklopu Sveučilišnog kampusa Varaždin.

5 katova, 243 sobe, 600 novih kreveta

Jedan je to od najmodernijih studentskih domova u ovom dijelu Europe, a izgrađen je za samo 18 mjeseci: 5 katova, 243 sobe, 600 novih kreveta, 15 čajnih kuhinja, 6 dnevnih boravaka i 6 učionica, restoran, podzemna garaža s dva punjača električnih automobila, studentski klub, medicinska ambulanta, samouslužna praonica rublja, veliko spremište za bicikle, podzemni spremnici za odlaganje i sortiranje otpada, solarni park u dvorišnom prostoru, sportsko igralište, dva fitness parka sa spravama za vježbanje…

Na prostoru bivše vojarne

Investicija, ukupne vrijednosti 141.590.368,42 kune, u stopostotnom je iznosu omogućena bespovratnim sredstvima fondova Europske unije!

- Posebno me u ovom projektu veseli ne samo činjenica da smo transformirali državnu imovinu, bivšu vojarnu koja je bila u vlasništvu Ministarstva obrane, nego što smo uspjeli stvoriti i pravu dodanu vrijednost za Grad Varaždin kao sveučilišno središte. Siguran sam da će to omogućiti ne samo dolazak mladosti u Grad Baroka, nego i razvoj cijele sjeverozapadne Hrvatske - istaknuo je Plenković u prigodnom govoru.

Kvalitetnom izobrazbom do veće zaposlenosti

Strateški je cilj ove Vlade - nastavio je Plenković - povećati zaposlenost mladih ljudi i zadržati ih u Hrvatskoj, a za što su preduvjeti kvalitetan sustav visokog obrazovanja i njegovo usklađivanje s tržištem rada:

- Vjerujem da ćemo, nastavljajući reformu obrazovanja koja predstavlja ključnu strukturnu reformu, hrvatsko društvo učiniti konkurentnim i spremnim za gospodarske izazove. Na globalnom tržištu i od nas se očekuje da budemo jednako dobri kao i oni najbolji kako bismo mogli konkurirati. I mislim da upravo s ovakvom infrastrukturom, s ovakvim preduvjetima za studiranje i s nastavkom ulaganja u kvalitetu obrazovanja, od vrtića do znanstvenika - idemo ispravnim putem! Na tome ćemo se i dalje truditi kao Vlada.

Varaždin je na početku ove lijepe sveučilišne priče imao svega 900 studenata, a danas ih je više od sedam tisuća.