Svim projektima koji su u pripremi i završnoj fazi realizacije otvorit će se velik broj radnih mjesta. Želimo biti županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava. Uvjeren sam da će tako i biti! Bilježimo kontinuirani porast broja turističkih noćenja - na obali, u zaleđu i na otocima. Vodeća smo županija u ribarstvu i marikulturi, a završetkom Gaženice Zadar postaje nezaobilazno tranzitno središte ovog dijela Europe. Veseli me što smo već u prvoj godini mandata ispunili najvažnija obećanja iz kampanje - istaknuo je, među ostalim, župan Zadarske županije i član Predsjedništva HDZ-a Božidar Longin u razgovoru za Večernji list.

Intervju prenosimo u cijelosti:

Božidar Longin početkom lipnja preuzeo je dužnost zadarskog župana, nakon što je kao kandidat HDZ-ove koalicije ostvario pobjedu u prvom krugu lokalnih izbora. Prethodno je u dva odvojena mandata obnašao funkciju zamjenika župana, pa je u svoju novu misiju prvog čovjeka županije krenuo dosta ambiciozno. Ipak, početak mandata najviše će pamtiti po elementarnim nepogodama koje su pogodile Zadarsku županiju. Nakon proljetnog mraza, u vrlo kratkom razdoblju ljetnih mjeseci šire zadarsko područje zadesila je suša, pa katastrofalni požari i na kraju nezabilježena poplava koja je pogodila Zadar i širu okolicu 11. rujna...

- Štete su bile ogromne, pogotovo od rujanske poplave za koje službena procjena šteta iznosi 320 milijuna kuna, a neizravne su i znatno veće. Ipak, najvažnije je da smo dobar dio infrastrukture u vrlo brzom razdoblju uspjeli sanirati, zahvaljujući pravodobnoj reakciji i dobroj koordinaciji svih nadležnih službi. U prvom redu sanirali smo najvažnije prometnice, kao i zdravstvene ustanove - Bolnicu i Polikliniku. Sada su na redu školski objekti i nerazvrstane ceste. Dio putova su već same sanirale naše jedinice lokalne samouprave, a u tijeku su i radovi na sanaciji putova koje na otocima radi inženjerija Hrvatskih šuma, a u kopnenom dijelu županije pripadnici Hrvatske vojske. Do ljetne sezone moramo sve dovesti u najbolje moguće stanje, a posebno zahtjevan posao pred nama je u Ninu gdje moramo obnoviti dva mosta - kazao je na početku razgovora župan Longin.

Jedan od posebno zanimljivih poteza bio je odlazak u Zagreb, kada ste pred Banske dvore odveli pun autobus gradonačelnika i načelnika na sastanak s premijerom Plenkovićem i njegovim ministrima.

Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem iskazala je veliku brigu za Zadarsku županiju. To su pokazali i dolaskom gotovo cijele Vlade, kao i predsjednice, istog dana kada nas je pogodila velika poplava. Posjetili su nas i dvadesetak dana ranije tijekom najtežeg požarnog dana u povijesti naše županije, kada su u jednom danu planula 32 požara. Svjesni smo da ne možemo sami sanirati sve štete i logično je da smo tražili pomoć države.

Vlada je reagirala brzo i s konkretnim mjerama...

Resorna ministarstva su nam financijski pomogla u sanaciji šteta. Primjerice, Ministarstvo zdravstva financiralo je u potpunosti radove na sanaciji šteta u Općoj bolnici Zadar i Poliklinici. Ministarstvo prometa je financijski podržalo sanaciju državnih i županijskih cesta, a nedavno je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao ugovore s 18 predstavnika naših gradova i općina koji će za uređenje poljskih puteva i prilaza poljoprivrednim površinama dobiti 6,5 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja obnovit će nekoliko škola stradalih u poplavi, a pronađena su i sredstva za sanaciju dva mosta u Ninu, tako da uistinu moramo od srca zahvaliti premijeru Plenkoviću i njegovim ministrima, a posebno Zvonimiru Frki-Petešiću, predstojniku Ureda premijera, koji je sve to koordinirao i svakodnevno komunicirao s nama i ministrima kako bismo što brže i uspješnije sanirali štete.

Možete li izdvojiti neke od najvažnijih projekata u Zadarskoj županiji koji su pred realizacijom?

Prema svim dosadašnjim pokazateljima jasno je kako je pred Zadarskom županijom novi razvojni uzlet. Bilježimo kontinuirani porast broja turističkih noćenja, ali i kvalitete ukupnog turističkog proizvoda, koji se postupno izgrađuje i nadopunjuje turizmom u zaleđu i udaljenim krajevima županije. Također, naša Županija je poznata kao vodeća u djelatnostima ribarstva i marikulture s preko 50% ulova i 70% uzgoja ribe. Što se infrastrukture tiče, jedan od najznačajnijih projekata za Zadarsku županiju zgrada je putničkog terminala u Gaženici koja je u završnoj fazi izgradnje i u tijeku je natječaj za koncesionara. Slijede veliki infrastrukturni zahvati na izgradnji ribarskih luka u Gaženici, Kalima i Biogradu, te na novoj trajektnoj luci u Tkonu. Zadovoljan sam i što je konačno završena zgrada Poliklinike, te smo krenuli s njezinim opremanjem. Rujanska poplava nas je privremeno zaustavila, ali početkom 2018. godine planiramo useliti opremu vrijednu 25 milijuna kuna te određene odjek Opće bolnice Zadar.

Jedna od tema o kojoj ste najviše govorili u prethodnom razdoblju rješavanje je županijske imovine. Na tu temu već ste razgovarali s resornim ministrom Goranom Marićem, s naglaskom na državne nekretnine koje Zadarska županija želi iskoristiti za smještaj svojih ustanova i službi.

Više sam puta istaknuo da smatram kako nije primjereno da Županija na godišnjoj razini plaća velike iznose za najam prostora u kojima su smještene naše ustanove, a istodobno smo svjedoci velikog broja nekretnina u državnom vlasništvu koje su neiskorištene i propadaju. Ministar Marić je nedavno Gradu Zadru potpisao vlasništvo jedne od zgrada u nekadašnjoj vojarni Stjepana Radića za projekt Centra za mlade, a nadamo se da ćemo i mi uskoro doći na red. Konačni nam je cilj da Županija ima svoje prostore, po mogućnosti na jednoj lokaciji, a da ušteđena sredstva uložimo u razvojne projekte.

Koje su najčešće poruke i sugestije žitelja zadarskom županu?

Svakodnevno komuniciram s građanima, čak i putem društvenih mreža (Facebook, Twitter, Instagram) i nastojim poslušati njihove sugestije. Županiju moramo voditi odgovorno. Svim projektima koji su u pripremi i završnoj fazi realizacije otvorit će se velik broj radnih mjesta i zbog toga moramo raditi na obrazovanju kadrova. U nadolazećem razdoblju radit ćemo na jačanju strukovnog obrazovanja u strateškim djelatnostima, jer smo svjesni činjenice da potražnja za određenim zanimanjima uvelike premašuje njihovu ponudu. Zbog toga ćemo već od 2018. godine učenicima koji upišu deficitarno zanimanje u potpunosti pokriti troškove školovanja uključujući troškove prijevoza, smještaja i nastavnih materijala. Posebno smo socijalno osjetljivi prema našim stanovnicima starije životne dobi. Svjesni smo da je velika potražnja za smještaj u domovima, pa će Zadarska županija od 2018. godine sufinancirati boravak u privatnim domovima iznosom od 500 kuna mjesečno. To je jedan od konkretnih mjera koje smo poduzeli, a svakako da ćemo nastojati pomoći i kroz brojne druge mjere. Veseli me što smo već u prvoj godini mandata ispunili najvažnija obećanja iz kampanje.

Kako vidite budućnost Zadarske županije u idućim godinama?

Moja želja i vizija je da Zadarska županija postane privlačna i gospodarski konkurentna regija uravnoteženog i održivog razvoja, prepoznatljive kulturne i prirodne baštine te visoke kvalitete života. Želimo županiju koja je stvorila sve preduvjete za kvalitetan život svih svojih građana. S tim ciljem već od nove 2018. godine pokrenut ćemo konkretne mjere poticanja demografske obnove povećanjem naknada za rodilje na tisuću kuna za prvo i drugo dijete, te pet tisuća kuna za treće i svako sljedeće novorođeno dijete. Svakako da ćemo nastaviti stvarati sve preduvjete da roditelji te djece imaju posao i egzistenciju. Želimo biti županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava. Uvjeren sam da će tako i biti!

Gaženica je projekt koji će se nadograđivati desetljećima

U visokoj je fazi realizacije projekt Luke Gaženica kao jednog od ključnih projekata koji obuhvaća putničku i teretnu luku, Ro-Ro terminal i ribarski centar. Što će to u konačnici značiti za razvoj zadarske regije?

Gaženica je projekt koji je bio san mnogih generacija Zadrana. Osvrnemo li se unatrag, vidjet ćemo da je Zadar uvijek u povijesti bio sjecište putova od istoka prema zapadu, od Baltika prema srednjoj Italiji. Dovoljno je imati na umu povijesnu dimenziju i pokušati to na najbolji način preslikati u budućnost. Gaženica će se desetljećima nadograđivati i pokretati sve za sobom, spomenimo samo Zračnu luku, Gospodarsku zonu Crno, razvoj poljoprivrede... Kruzeri su, primjerice, samo jedan segment koji će doprinijeti razvoju turizma, pogotovo kada Gaženica uskoro postane matična luka nekoj od velikih stranih kompanija. Realizacijom navedenih aktivnosti očekuju se višestruki pozitivni učinci za čitavu županiju. Putnički promet je tek jedna faza Gaženice, druga faza je stavljanje u punu funkciju teretne luke i Ro-Ro terminala. Usporedno s time ići će izgradnja ribarske luke u Gaženici. Ostvarenjem svega navedenog, Zadar postaje nezaobilaznim tranzitnim središtem putničkog i teretnog prometa ovog dijela Europe.

Svojedobno ste naglasili i potrebu obnove trajektne linije Zadar - Ancona. Koliko je to blizu stvarnog pomaka?

Veza s Anconom nam je strateški važna i vjerujem da će se razvojem luke u Gaženici pokazati potreba za cjelogodišnjom vezom, a o tome smo već obavili konkretne razgovore s upravom Jadrolinije. Kada spominjemo Gaženicu, onda je nezaobilazna tema budući ribarski centar. Intenzivno radimo na rješavanju problema nedostatka ribarske infrastrukture, i to konkretno kroz projekte izgradnje ribarskih luka (Gaženica, Velika Lamjana, Biograd), kao i izgradnje iskrcajnih mjesta. Za obje vrste aktivnosti postoje jasni izvori financiranja kroz EU fondove koje namjeravamo koristiti, a sredstva za izradu projektnih dokumentacija smo već osigurali. Kada se to realizira, mogu slobodno reći da takvog ribarskog centra neće biti na obje strane Jadrana.

Sport mladih - jedan od ključnih projekata

Krajem godine ponovno su pokrenute košarkaška i odbojkaška liga srednjih škola Zadarske županije, a jedan od najvećih zagovornika bio je upravo župan Longin.

Ovo je jedan od važnijih projekata koji namjeravamo provesti već od ove školske godine. Za to smo osigurali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika. Kao župan i nositelj školstva na prostoru Zadarske županije dat ću sve od sebe da potaknem sport i da se mladi sportaši profiliraju kroz ova prvenstva. To je ono što se pamti kroz cijeli život.

U srednjoškolskim ligama sudjelovalo je ove godine oko 200 učenika i učenica srednjih škola Zadarske županije. Projekt je otvoren s košarkom i odbojkom, a već u novoj godini slijedit će i drugi sportovi u kojima se učenici mogu natjecati...

Cilj nam je potaknuti prvenstva osnovnih i srednjih škola, kao i prvenstva pojedinih razreda unutar škola te tako stvoriti široku bazu budućih sportaša. Ta se baza posljednjih godina donekle izgubila, jer je zbog sadašnjeg stila života i novih tehnologija sve manje djece koju ćete vidjeti na vanjskim igralištima da igraju, primjerice, košarku ili nogomet. Mi smo spremni pomoći u tome da se igrališta obnove i da se maksimalno oživi natjecateljski duh u dobnim kategorijama osnovnih i srednjih škola. Projekt smo otvorili srednjoškolskim ligama u košarci i odbojci, a namjeravamo ga proširiti na osnovne škole, kao i na druge sportove poput nogometa i rukometa.