(SAVJET ZA SLAVONIJU, BARANJU & SRIJEM) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr.sc. Andrej Plenković predsjedao je danas u Slavonskom Brodu 3. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Teme su bile unapređenje prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija, stavljanje u funkciju neaktivne državne imovine i izmjene Zakona o regionalnom razvoju RH.

Na kraju sjednice, na kojoj je sudjelovalo desetero ministrica i ministara, predsjednik Plenković zaključio je da je potrebno nastaviti s dinamiziranjem aktivnosti svih resora u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem - u iskrenom partnerstvu s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ubrzano ugovaranje bespovratnih EU sredstava

Na sjednici je pozdravljen visok iznos od 1,54 milijarde kuna koji je u četiri i pol mjeseca, od prošle sjednice Savjeta, ugovoren iz sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Time je postotak ugovaranja i više nego udvostručen sa 6,73 posto na 14,85 posto u odnosu na ciljani iznos! Ukupno, za pet slavonskih županija dosad je ugovoreno više od 2,7 milijarde kuna bespovratnih sredstava.

- Mogu izraziti zadovoljstvo što smo u odnosu na prethodni sastanak znatno ubrzali dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova. Vlada RH želi poslati poruku ohrabrenja i poruku da je Slavonija za nas konkretan prioritet - istaknuo je Plenković.

Pravednija statistička podjela

Također, na sjednici je najavljeno da će se suradnjom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa Svjetskom bankom stvoriti preduvjeti za budući regionalni operativni program Slavonija, Baranja i Srijem (posebni program isključivo za pet slavonskih županija) te pravedniju statističku podjelu NUTS 2 regija RH.

Smanjivanje regionalnih nejednakosti

Promjenom zakonskog okvira (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju RH, Zakon o strateškom planiranju i upravljanju razvojem, Zakon o potpomognutim područjima, Zakon o brdsko-planinskim područjima, Zakon o razvoju Grada Vukovara), Vlada RH omogućava smanjivanje regionalnih nejednakosti, jačanje uloge regionalnih koordinatora i učinkovitije upravljanje razvojem.

Povećanje sredstava Fonda za regionalni razvoj

Uvođenjem instrumenta Razvojnog sporazuma kao sastavnog dijela Zakona o regionalnom razvoju, osigurava se decentralizacija sustava upravljanja EU fondovima i stvara mehanizam za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Na sjednici je podržano povećanje sredstava Fonda za regionalni razvoj u proračunu RH u 2018. za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Sredstva Fonda namijenjena su za pripremu projekata za EU fondove; pred-financiranje EU projekata; sufinanciranje EU projekata; financiranje ravnomjernog regionalnog razvoja JLS i županija.

Poduzetništvo, infrastruktura…

Utvrđeno je da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi aktivnosti usmjerene na jačanje financijske sposobnosti i konkurentnosti poduzetnika kroz intenziviranje korištenja EU fondova te poboljšanje zakonskog okvira - koji će potaknuti stvaranje novih lanaca vrijednosti u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Aktivnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture usredotočene su na nastavak započetih projekata u cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi, kao i u unutarnjim plovnim putovima. Nastavljaju se i pripreme projekata javnog gradskog prometa za financiranje iz fondova EU.

Bolje korištenje državne imovine

Ministarstvo državne imovine intenzivirat će obradu zahtjeva jedinica lokalne i područne samouprave za stavljanje u funkciju neaktivne državne imovine u svrhu izgradnje poduzetničkih zona kroz izdavanje suglasnosti za prijavu na EU fondove, odnosno darovanje, dodjele na korištenje ili kupnje nekretnina u vlasništvu RH.

Sljedeća sjednica u Virovitici

Dogovoreno da se 4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održi u Virovitici, krajem veljače iduće godine u sklopu sajma Viroexpo, a na temu poljoprivrede i gospodarstva.

- Mogu najaviti i da će se 1. prosinca održati sjednica Vlade u Osijeku, koja će na dnevnom redu imati 20 točaka koje se odnose na Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

CVIJEĆE ISPRED SPOMEN-OBILJEŽJA „PREKINUTO DJETINJSTVO“

Uoči početka 3. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, predsjednik Plenković položio je cvijeće ispred spomen-obilježja „Prekinuto djetinjstvo“ za djecu poginulu u Domovinskom ratu.

Potom je održao sastanak u sjedištu Brodsko-posavske županije sa županom Danijelom Marušićem i gradonačelnikom Slavonskoga Broda Mirkom Dusparom.

S PREDSTAVNICIMA UDRUGA IZ DOMOVINSKOG RATA

Nakon sjednice, predsjednik Plenković održao je sastanak s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata. Potom je na Trgu Stjepana Miletića položio vijenac i zapalio svijeću ispred Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskome ratu.