(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u prvom je ovogodišnjem intervjuu, govoreći za Dnevnik HTV-a o brojnim gospodarsko-političkim temama, naglasio da će Vlada nastaviti provoditi reforme kako bi poboljšala konkurentnost Hrvatske i povećala dostupnost usluga građanima.

Upitan o kritikama o „izostanku reformi“, podsjetio je da su u samo 15-ak dana u Hrvatskom saboru na dnevnom redu bile reforma Državnog inspektorata, treća faza porezne reforme, mirovinska reforma, zakoni o brdsko-planinskim područjima, potpomognutim područjima, minimalnoj plaći... kao i niz drugih mjera.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/trgovacki-lanci-snizili-su-cijene-hrane-za-9-10-posto-je-dobra-prica

Nastavak pravosudne & zdravstvene reforme

Za ovu godinu najavio je nastavak reforme pravosudnog sustava, dodavši da će u javno savjetovanje ići novi Ovršni zakon te izmjene Zakona o kaznenom postupku i Zakona o parničnom postupku.

- Prošle godine promijenili smo šest zakona o pravosuđu, a ove godine promijenit ćemo još niz njih. To je stožerni segment kojim pokazujemo kredibilnost sustava i jačamo pravnu sigurnost.

Najavio je i nastavak reforme zdravstvenog sustava, kojem je poreznom reformom osigurano dodatnih 1,3 milijardu kuna direktnih prihoda - za posebno skupe lijekove, integraciju bolnica i dostupnost zdravstvenih usluga.

- Tome među reformskim naporima treba dodati segment državne uprave, ne samo spajanja ureda državne uprave sa županijama, nego cijeli proces digitalizacije i usluga e-građanin.

Do kraja godine investicijski rejting

- Ove smo godine integrirali Agenciju za investicije i konkurentnost u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Moja je ambicija osnažiti to ministarstvo koje mora imati vodeću ulogu u industrijskoj politici, ulaganjima, trgovinskoj politici, svemu što pridonosi gospodarstvu - kazao je predsjednik Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-2019-nastavljamo-s-rasterecenjem-gradana-i-gospodarstva-strukturnim-reformama-i

Izdvojio je da je 2018. bilo rekordna godinama po ulaganjima: od 2 milijarde eura investicija, oko polovice je bilo u turizmu. Najavio je i nastavak ulaganja u Zračnu luku Dubrovnik, Luku Rijeka, Centar Ericsson Tesla u Osijeku, vjetroelektrane u Senju, Istarski ipsilon, kao i ciklus investicija u HEP-u te koridor VC kroz Baranju i projekt Pelješkog mosta.

- Želimo privući i druge investicije, ali trebamo nastaviti poboljšavati kreditni rejting, apsorpciju sredstava iz europskih fondova, kvalitetu pravnog i poreznog okvira. Do kraja godine želimo doseći investicijski rejting, što bi bila još jedna potvrda naše fiskalne konsolidacije, ali i snažna poruka potencijalnim ulagačima da mogu očekivati predvidivu i stabilnu poslovnu okolinu u RH.

Poništenje natječaja za borbene avione?

Predsjednik Plenković je ponovio da će Vlada vrlo vjerojatno odustati od kupnje izraelskih borbenih aviona F-16 Barak ako neće biti moguće dobiti ono što je odabrano.

- Do zadnjih nekoliko tjedana nismo raspolagali saznanjima da SAD ima primjedbe na prodaju tih borbenih zrakoplova koje je Izrael tehnički nadogradio.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/o-borbenim-zrakoplovima-nijednim-postupkom-nismo-napravili-bilo-sto-protiv

Dodao je da RH čeka očitovanje Izraela do 11. siječnja.

- Kada se dobije to očitovanje, kada još jednom provjerimo stav SAD-a, visoki je stupanj vjerojatnosti da će Vlada poništiti odluku o odabiru ako stvari ostanu ovakve kakve su danas. S obzirom da smo odabrali jedno, a ispada kako bismo dobili nešto drugo, nemamo nikakvu dilemu da Vlada treba poništiti odluku. Nakon toga ćemo vidjeti što dalje.

Uljanik i 3. maj imaju budućnost

Istaknuo je da brodogradilišta Uljanik i 3. maj imaju budućnost, poručivši da postoje zainteresirani i ozbiljni strateški partneri.

- Vlada želi strateškog partnera koji će to i biti u pravom smislu, koji će doći sa sredstvima i planom umjesto da se teret stavi na državu i porezne obveznike.

Svi povezani s aferom SMS moraju odgovarati

Za aferu SMS rekao je da se radi o pokušaju bez presedana da se fabriciraju i krivotvore korespondencije najviših pravosudnih dužnosnika i dužnosnika Vlade, koje su puštene u eter kako bi se destabilizirale institucije i stvorila politička kriza.

Naglasio je da nadležne institucije trebaju rasvijetliti aferu do kraja, a svi povezani s njom moraju odgovarati.

Završno, poručio je i da u nadolazećoj godini očekuje nastavak dobre suradnje s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.