(VIDEO) Gospodarska politika naše Vlade bazira se na trokutu stabilno vođenje javnih financija, nastavak provedbe strukturnih reformi i privlačenje većeg broja investicija - naglasio je predsjednik HDZ-a  i Vlade RH Andrej Plenković u svome uvodnom govoru na konferenciji "Investicijski potencijali Hrvatske" u Osijeku, koju su za župane i (grado)načelnike iz redova HDZ-a zajedno organizirale Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer (CDU).

Bolji izgledi kreditnog rejtinga - potvrda dobrog smjera!

Izrazio je zadovoljstvo što je jedna od tri vodeće svjetske agencije za kreditni rejting Standard&Poor's poboljšala izglede Hrvatske sa stabilnih na pozitivne, i to na temelju očekivanja da će hrvatsko gospodarstvo nastaviti rasti, dok će se fiskalni pokazatelji i dalje poboljšavati.

Podsjetio je da je politička stabilnost preduvjet bilo kakvoga ekonomskog napretka i planiranja ulaganja u Hrvatsku.

- Kao najveća i najjača hrvatska stranka imamo i najveću odgovornost za hrvatsko društvo. Prioritet su nam ekonomski boljitak zemlje i kvalitetna međunarodna pozicija, a ne politiziranje i dobivanje jeftinih političkih poena. Na današnjoj političkoj sceni jasnije je nego ikad prije koje su stranke ozbiljne, s kvalitetnim programom i ljudima - a koje to nisu.

4,5 milijardi kuna za mjere zapošljavanja!

Plenković je istaknuo i da je Vlada u dvije godine mandata uložila 4,5 milijarde kuna u mjere za zapošljavanje, osobito mladih, žena, osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih.

- Vratili smo na posao mnoge društvene skupine koje su dugo bile izvan tržišta rada. Prije nekoliko godina stopa nezaposlenosti mladih bila je oko 50 posto, a sada je na 23-24 posto.

Rekordna turistička sezona!

Nakon što je ove godine uloženo 940 milijuna eura u hrvatski turizam, naglasio je da će ova turistička sezona biti ponovno rekordna, s 4-5 posto rasta u broju dolazaka i noćenja te s prihodima od gotovo 12 milijardi eura.

- Zato ćemo uskoro održati posebnu sjednicu Vlade na Hvaru u povodu Dana hrvatskog turizma, kako bismo rezimirali turističku sezonu, ali i poslali poruku istinske brige za razvoj otoka.

I treći val poreznih rasterećenja!

Plenković je podsjetio da je - osim smanjenja javnog duga - prošle godine, nakon dugo vremena, ostvaren proračunski suficiti opće države, a ti su trendovi nastavljeni i ove godine. Takva je disciplinirana fiskalna politika i omogućila treći val porezne reforme početkom sljedeće godine.

- Ukupno porezno rasterećenje građana i poduzetnika iznosit će 6,4 milijardi kuna. Građani će osjetiti planirano smanjivanje opće stope PDV-a s 25 na 13 posto za proizvode koji se najčešće konzumiraju. Trgovci to neće moći ignorirati, tržište će tu učiniti svoje.

50 tisuća blokiranih manje, iznos blokada prepolovljen!

Istaknuo je da je Vlada nastavila sa strukturnim reformama u pravosuđu, posebno s paketom mjera za olakšavanje položaja blokiranih građana.

- Imali smo 325 tisuća blokiranih građana, a s dva zakona koji su na snazi, broj blokiranih smanjili smo za više od 50 tisuća, dok je iznos blokada praktično prepolovljen.

Predsjednik Plenković napomenuo je da je Vlada u 2 godine mandata ispunila gotovo sva predizborna obećanja kada je riječ o domovinskoj sigurnosti, braniteljima, Hrvatskoj vojsci i policiji - pritom misleći na povećanje proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja i MORH-a, donošenje Zakona o pravima hrvatskih branitelja te Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, odluku o nabavi F-16 aviona, jačanju sposobnosti i modernizaciji Hrvatske vojske te opremanju policije i učinkovitoj zaštiti granica.

Strukturne reforme provodimo, to je preduvjet za još brži rast!

Ocijenio je da u predstojećoj mirovinskoj reformi postoje racionalni ciljevi - održivost sustava, porast mirovina te da se spriječi diskriminacija onih koji tek trebaju otići u mirovinu.

Plenković je poručio da Projektom Slavonija, Baranja i Srijem Vlada usmjerava europska sredstva u 5 slavonskih županija, gdje je to i najpotrebnije - pri čemu je već ugovoreno 7,9 milijardi kuna za razvojne projekte.

- Strukturne reforme su tu, one se provode, i ne nasjedajte na priče da reformi nema. Samo ćemo kombinacijom fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i investicija, na kojima moramo najviše raditi, ostvariti daljnji gospodarski rast.

Vraćamo kreditni rejting na investicijsku razinu!

Naglasio je da je od 1993. do sada u Hrvatskoj bilo 33 milijarde eura izravnih stranih ulaganja.

- Vlada je poboljšala zakonski okvir za investicije i cilj nam je vratiti do kraja mandata hrvatski kreditni rejting na investicijsku razinu. Refinanciranjem duga u cestarskom sektoru uštedjeli smo godišnje oko 50 milijuna eura samo na kamatama. Moramo nastaviti raditi i pojašnjavati ulagačima prednosti Hrvatske za investicije.

Sinergija lokalne i nacionalne razine!

- Pozivam vas na što veću sinergiju općinskih, gradskih, županijskih i nacionalnih razina vlasti kako bi rezultati koje Hrvatska ostvaruje bili još bolji! - zaključio je svoj govor predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

MEĐUNARODNE POHVALE INTERPRETATIVNOJ IZJAVI

U povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, na dan kada je održana osječka konferencija, predsjednik Plenković u svom je govoru izdvojio da HDZ i Vlada moraju nastaviti - osobito primjenom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - podupirati jačanje pravnih i financijskih mehanizama u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

- Našu interpretativnu izjavu, koja razdvaja bit Konvencije od pogrešnih tumačenja, međunarodnopravni stručnjaci ocijenili su izvanrednom te će ona služiti kao model i u drugim zemljama.