(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Banskim je dvorima održao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je izrazio najdublju sućut obitelji generala Slobodana Praljka. Objavio je da će Vlada razmotriti raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz današnje nepravedne haške presude.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O MORALNOJ NEPRAVDI

U ime Vlade RH i svoje osobno izražavam najdublju sućut obitelji generala Slobodana Praljka. Njegov čin - kojem smo danas, nažalost, svjedočili - najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine te hrvatskom narodu. Vlada RH još jednom izražava pijetet svim žrtvama svih zločina koji su počinjeni u ratu u BiH.

O NEZADOVOLJSTVU PRESUDOM

Izražavamo naše nezadovoljstvo i žaljenje zbog današnje presude kojom su potvrđene kazne za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Želim još jednom podsjetiti i našu i međunarodnu javnost o pomoći i potpori Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini dok je bila suočena s velikosrpskom agresijom i kada je bila ugrožena njena teritorijalna cjelovitost.

O SPORAZUMIMA S BIH

Treba podsjetiti da je RH potpisala Washingtonski sporazum, da su predsjednici dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali Splitsku deklaraciju - kojom je HV-u dopušteno korištenje teritorija BiH u svrhu zajedničke borbe protiv srpskih snaga, čime je obnovljena hrvatsko-bošnjačka vojna suradnja te omogućena uspostava Federacije BiH.

Hrvatska vojska je na temelju sporazuma s političkim vodstvom BiH prekinula srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječeno ponavljanje najtežih zločina i genocida kakav se dogodio u Srebrenici. Hrvatska vojska je u savezništvu s Armijom BiH i Hrvatskim vijećem obrane oslobodila veliki dio teritorija BiH, čime je zaustavljen rat i čime je - podsjećam - omogućen Daytonsko-pariški mirovni sporazum.

O HRVATSKOJ POMOĆI BIH

Hrvatska je niz godina pružala utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH, neovisno koje su nacionalnosti. Bila je ujedno i među državama koje su prve priznale BiH. Želim podsjetiti i da samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata, koji su sudjelovanjem i glasovanjem na referendumu 1992. godine, zajedno s Bošnjacima, stvorili temelje za neovisnost i samostalnost BiH.

O ISKLJUČIVANJU ODGOVORNOSTI RH

Kada je riječ o ovom konkretnom predmetu pred Haškim sudom, želim podsjetiti da se Hrvatska triput nastojala uključiti u postupak kao prijatelj suda. Prvi put 2006. godine, potom 2016. i 2017. u vrijeme moje Vlade, u žalbenom postupku. Sud je, međutim, odbio te zahtjeve. Ono što je za Hrvatsku posebno važno: Žalbeno vijeće je još u srpnju 2016. - kada je odbilo zahtjev Hrvatske u postupku za uključenje u svojstvu prijatelja suda - protumačilo da Raspravno vijeće u prvostupanjskoj presudi iz 2013. nije donijelo nikakve konkretne zaključke o sudjelovanju hrvatskoga državnog vrha u onom što se naziva „udruženi zločinački pothvat“ (UZP). I nije ih proglasilo krivim ni za koji zločin. Pritom je potvrđeno da u nadležnosti Haškog suda nije utvrđivanje odgovornosti države te da se zaključci Raspravnog vijeća ne odnose na odgovornost RH.

O POGREŠNIM KVALIFIKACIJAMA IZ PRESUDE

Vlada RH, međutim, smatra da se ovom presudom na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratnim zbivanjima u BiH. Mislimo na neuvažavanje elemenata iz žalbi koji se odnose na kvalifikacije o UZP-u, s kojim naš državni vrh nije ni na koji način mogao biti povezan. Apsurdno je da ni u jednoj pravomoćnoj presudi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, nakon počinjenja najtežih zločina na velikom dijelu teritorija BiH, nije utvrđena odgovornost državnog vrha Srbije za BiH - za sudjelovanje u UZP-u usmjerenom na uspostavu „velike Srbije“. Tome smo svjedočili kada je izrečena kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću.

O DALJNIM AKTIVNOSTIMA VLADE RH

U svjetlu svega navedenog, Vlada RH će razmotriti raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila određene navode iz današnje presude. Želim još jednom jasno poslati poruku podrške opstojnosti i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, a prijateljskoj i susjednoj BiH želim pak poslati poruku okrenutost budućnosti - čiji teritorijalni integritet respektiramo i za koji smo se kao država zalagali sve ove godine. U svim ćemo našim aktivnostima voditi računa o tome da i dalje budemo najveći zagovornik europskog puta BiH.