(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je - nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici naše stranke - dao izjavu za mnogobrojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICAMA & OTKUPU INA-e

Održali smo večeras sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća HDZ-a - prvi put u 2017. godini. Raspravili smo aktualnu političku situaciju u zemlji, razgovarali o predstojećim lokalnim izborima te o cijelom kontekstu nakon odluke Arbitražnog suda o INA-i. Dobili smo vrlo čvrstu i snažnu potporu i Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća HDZ-a da se INA vrati Hrvatskoj. Puna potpora, dakle, Vladi RH za otkup MOL-ovih dionica u INA-i. Smatramo da razradu modela - koja je u tijeku s našim partnerima u Vladi - treba nastaviti. Najprimjereniji je način inicijalna javna ponuda 25 posto minus jedna dionica HEP-a. Očekujemo da ćemo na toj operaciji - koja je prema našem dubokom uvjerenju strateški potez državničkog karaktera za Republiku Hrvatsku u interesu našeg gospodarstva i energetske sigurnosti - raditi tijekom ove godine.

O POBJEDI NA LOKALNIM IZBORIMA

Vezano za lokalne izbore, razmotrili smo trenutačnu situaciju, osobito na razini županija. Izrazili smo ambiciju da u svibnju HDZ ostvari još bolji rezultat nego na prošlim izborima - sada imamo 11 županija. Očekujemo važne iskorake u gradovima, kao i kvalitetne rezultate u općinama - koje su tradicionalno one razine vlasti na kojima HDZ ostvaruje izvrsne uspjehe. Dogovorili smo se da sve stranačke organizacije u sljedeća četiri tjedna održe konzultacije na razini županijskih odbora i predlože vodstvu stranke kandidatkinje i kandidate te da se, ako postoji dilema, konzultiramo. Tako ćemo sredinom veljače imati kompletirane liste kandidatkinja i kandidata HDZ-a za sve župane i za sve ključne gradove. Danas nije bilo zasebnih rasprava o pojedinim jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

O STRANAČKIM ODBORIMA

Razgovarali smo i o daljnjem radu naših odbora. Oni će biti aktivni, doprinosit će Vladi RH, ministrima i kolegama u Hrvatskom saboru. Smatramo da na taj način širi krug članica i članova HDZ-a može pridonijeti ostvarivanju ciljeva i programa stranke te programa Vlade RH.

O MOSTOVOJ INICIJATIVI

I sami znate da Ustav RH ima članke koji jasno govore o prirodnim bogatstvima, njihovoj posebnoj zaštiti, dok se, također, u Ustavu RH kaže da će se to pobliže regulirati zakonskim propisima. Smatram da je ova politička gesta, ova inicijativa Mosta, više simboličkog karaktera. Imam povjerenje u Hrvatski sabor, u Vladu koju vodim, u stranku, te sam siguran da se i zakonskim propisima na kvalitetan način može regulirati i osigurati razina upravljačkih prava RH u ključnim strateškim energetskim kompanijama.

O UVOĐENJU EURA

Mi smo prigodom pristupanja u Europsku uniju odlučili prihvatiti euro. Na nama je da ispunimo kriterije za članstvo u eurozoni. Očekujemo da ćemo se u mandatu ove Vlade približiti ispunjavanju tih kriterija. U dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom - od koje očekujemo temeljite analize - nastojat ćemo to uspjeti. A to ne ovisi samo o nama, već i o ocjeni naših partnera na razini EU. Trudit ćemo se da se smanji javni dug, da se nastavi gospodarski rast te da uđemo u sve one pripremne radnje koje su potrebne kako bismo uveli euro u Hrvatsku.