(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković gostovao je sinoć u središnjem Dnevniku HTV-a. Govorio je o dvodnevnom summitu Srednjoeuropske inicijative koji se održao u Zagrebu, odnosima s Mađarskom i migracijama, ali i aktualnim unutarnjopolitičkim temama.

Razgovor koji je vodio urednik Damir Smrtić možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O SUMMITU SEI-a

Aktivno hrvatsko predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom i dvodnevni summit bili su prigoda da se razmotre sve aktualnosti s kojima se suočavaju članice SEI-a - gospodarstvo, sigurnost, migracije, energetika, europsko proširenje... Kruna našeg predsjedanja bio je upravo ovaj sastanak na vrhu, na kojem je sudjelovalo šestero premijerki i premijera, što je u biti svojevrsna revitalizacija SEI-a, za koji zadnjih godina nije postojao toliki interes. Ovih 18 zemalja članica SEI-a, čiji su predstavnici bili u Zagrebu, u vanjskotrgovinskom smislu predstavljaju ukupno 55 posto naše ukupne razmjene. Svi hrvatski ključni trgovinski partneri, osim Njemačke, bili su u Zagrebu - i ovaj forum je vrlo koristan za jačanje ekonomskih odnosa.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/s-rumunjskom-premijerkom-medusobna-potpora-za-ulazak-u-sengenski-prostor

O ODNOSIMA S MAĐARSKOM

S Mađarskom Hrvatska ima odlične odnose, trgovinsku razmjenu veću od dvije milijarde dolara, veliki je broj mađarskih turista, a visoka je razina i zaštite dviju manjina. Dobra je i naša prekogranična suradnja, poboljšavamo prometnu povezanost… Jedino što u hrvatsko-mađarskim odnosima zadnjih godina nije dobro jest pitanje INA-MOL, bez obzira govorimo li o upravljačkim, financijskim ili pravnim problemima. U ovom trenutku prilično smo daleko od zajedničkog viđenja koliko bi otkup mogao koštati. Dok ne približimo stavove, INA treba raditi na tome da odnosi među dioničarima budu bolji, s više povjerenja i većom učinkovitošću poslovanja.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pitanje-ina-mol-ne-smije-opterecivati-razvoj-boljih-odnosa-hrvatske-i-madarske-u-svim

O POTPORI UKRAJINI

Na summitu su poslane tri poruke. Prvo, smatramo da je Rusija prekršila međunarodno pravo zapriječivši prolaz ukrajinskim brodovima u Kerčkom tjesnacu. Drugo, želimo da Rusija pusti uhićene ukrajinske mornare i vrati tri broda, a treća se poruka odnosi na poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Sve zemlje SEI-ja u potpunosti poštuju suverenitet Ukrajine, koja je i članica ove organizacije.

O MIGRACIJAMA

Na SEI-u su migracije bile neizbježna tema, kao jedno od ključnih pitanja na prostoru istočne i srednje Europe i na čitavoj europskoj sceni. Naša je ambicija striktno regulirati zakonite migracije, a zajednički sprečavati one nezakonite. Uz potporu Europske unije, rješenja treba tražiti ondje gdje problem i nastaje, na izvorištu migracija, u nestabilnim državama u kojima se vode ratovi i vlada siromaštvo. Zajednička vanjska i sigurnosna politika može prevenirati ovu krizu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/govor-na-summitu-sei-sprjecavanje-ilegalnih-migracija-te-potpora-eu-prosirenju

O LNG TERMINALU

Gradnja LNG terminala na Krku za Hrvatsku je strateški projekt. Vrijedi oko 230 milijuna eura, a 101 milijun je osiguran iz Fonda za povezivanje Europe. Ali, kako bi terminal bio isplativ, potrebno je ugovoriti zakup plina koji bi dolazio - stoga je važno da i druge zemlje sudjeluju u projektu. Količina od 2,6 milijardi kubika prevelika je za Hrvatsku da bi terminal bio financijski isplativ i funkcionalan te na tom tragu vodimo razgovore s Mađarskom, ali i s nekim drugim zemljama. Upravo bi nas taj projekt mogao u sasvim drugom kontekstu staviti na energetsku kartu Europe.

O POVJERENSTVU ZA SUKOB INTERESA

Faktično, ni za bivšu potpredsjednicu Vlade ni za ministra financija nije bilo riječi o sukobu interesa. Povjerenstvo se time uopće nije bavilo, već načelima djelovanja dužnosnika. Njihov je stav takav kakav su jučer većinski iskazali, a što se mog osobnog stava tiče, mislim da načela nisu prekršena. Zdravko Marić je, kao i do sada, ministar u Vladi. Vodite računa da ni prema postojećem zakonu Povjerenstvo nema ovlasti čak niti preporučiti, sugerirati da itko napusti svoju dužnost. Takvo što je prije postojalo u zakonu, ali je Ustavni sud ukinuo tu odredbu. Iznenadit ćete se kad provjerite na čiju inicijativu!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gradani-ce-znati-ocijeniti-tko-je-spasio-hrvatsko-gospodarstvo-tko-je-bio-i-ostao

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/niti-ima-razloga-da-zdravko-maric-podnese-ostavku-niti-ce-je-podnijeti

O ZAKONU O UDŽBENICIMA

Zakon će, kao što je bilo i predviđeno, biti na Vladi. Ide u drugo čitanje i o njemu će se raspravljati i u Hrvatskome saboru.

O LUKI MODRIĆU

Sve čestitke Luki Modriću, Vatreni su sjajni - učinili su čudo za Hrvatsku! Što se tiče globalne promidžbe i imidža zemlje, nema te PR aktivnosti koja bi ikada mogla nadomjestiti njihov uspjeh. Ispada da kada god Hrvatska predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom, naši nogometaši ostvaruju spektakularne rezultate: 1998. smo predsjedali - bila je bronca u Francuskoj! 20 godina poslije, srebro u Rusiji! Tko zna, možda 2038. - kad Hrvatska opet bude predsjedala SEI-em - naši osvoje zlato!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cestitka-predsjednika-plenkovica-najboljem-svjetskom-nogometasu-luki-modricu-0