Kako je sam obrazložio, dosadašnji međunarodni tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier u dogovoru s vodstvom Stranke prepustio je dr. Kovaču dužnost zato što je zbog brojnih zastupničkih obaveza u Europskom parlamentu te angažmana u skorašnjoj predizbornoj EU kampanji više neće biti u mogućnosti adekvatno obnašati.

Predsjedništvo HDZ-a na svojoj je 22. sjednici, održanoj danas u Zagrebu, imenovalo dr. Miru Kovača novim međunarodnim tajnikom Stranke.

Dr. Kovač, rođen 20. rujna 1968. u Splitu, dugogodišnji je hrvatski diplomat koji je u svojoj bogatoj karijeri obnašao dužnosti, među ostalim, pomoćnika ministra vanjskih poslova RH (2004.) te veleposlanika u SR Njemačkoj (2008. - 2013.). Profesionalnu karijeru započeo je 1995. u Uredu Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.

U Središnjicu HDZ-a prelazi iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Oženjen i otac troje djece, dr. Kovač stekao je doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu. 

Kako je sam obrazložio na sjednici, dosadašnji međunarodni tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier u dogovoru s vodstvom Stranke prepustio je dr. Kovaču dužnost zato što je zbog brojnih zastupničkih obaveza u Europskom parlamentu te angažmana u skorašnjoj predizbornoj EU kampanji više neće biti u mogućnosti adekvatno obnašati.

Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj je sjednici donijelo još dvije kadrovske odluke: Nada Murganić iz Karlovca ulazi u Hrvatski sabor kao zamjenica zastupnika u VII. izbornoj jedinici umjesto Damira Jelića, a Margareta Mađerić imenovana je tajnicom HDZ-a za iseljeništvo.