Europska komisija podigla je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,8 posto - s prethodnih 2,6 posto. Ocijenila je da je iznenađujuće snažan rast u drugom tromjesečju najavio solidan rast u cijeloj godini.

U najnovijim procjenama Komisija je povećala i prognozu rasta gospodarstva u 2019. na 2,8 posto - s prethodnih 2,5 posto. Tako bi u idućoj godini bruto domaći proizvod (BDP) napokon trebao dosegnuti pretkriznu razinu, a procjena rasta za 2020. iznosi 2,6 posto.

Kako se navodi u izvješću Europske komisije, realna stopa rasta BDP-a u prvoj polovini ove godini dobila je na zamahu, dosegnuvši u drugom tromjesečju 1,1 posto u odnosu na prvo tromjesečje. U drugom je tromjesečju ubrzan i rast na godišnjoj razini, na 2,9 posto - s 2,5 posto u prvom kvartalu.

Dodatni poticaj

Dobre vijesti iz Bruxellesa komentirao je i predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković:

- Mislim da je to jako dobro. To su rezultati trendova iz drugog kvartala ove godine, koji potvrđuju da smo doista održali taj trokut fiskalne konsolidacije, poticanja rasta i investicija te odgovorne politike. Svima nam je to poticaj da radimo još više i da dalje rasterećujemo hrvatske poduzetnike koji najviše, posebno naši izvoznici, doprinose rastu gospodarstva.

Šansa za povećanje izvoza

Stoga smo i bili u Kini - nastavio je Plenković - u kojoj je predsjednik Xi Jinping otvorio novu stranicu trgovinske politike nakon više godina strelovitoga gospodarskog razvoja:

- Poslao je poruku da žele uvoziti iz Hrvatske, to je šansa za hrvatske kompanije. Drago mi je da je HGK doveo veliki broj hrvatskih gospodarstvenika u Šangaj, gdje sam otvorio ured HTZ-a, jer gledamo na globalno tržište kao na šansu za razvoj hrvatskog gospodarstva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-predsjednikom-xijem-jinpingom-brojne-kineske-kompanije-imaju-veliki-interes-za

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zelimo-povecati-izvoz-uravnoteziti-trgovinsku-razmjenu-i-privuci-nova-ulaganja

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/otvoren-ured-hrvatske-turisticke-zajednice-u-sangaju-za-takoreci-neiscrpno-kinesko

Potrošnja kućanstava

U procjenama Komisije navodi se i da potrošnja kućanstava ne pokazuje znakove usporavanja jer je podržana pozitivnim trendovima u zapošljavanju i plaćama:

- Potrošnja kućanstava nastavit će biti glavni pokretač rasta, budući da raspoloživa primanja rastu s rastom plaća i zaposlenosti, kao i stalnim rastom turističkih dolazaka i prihoda.

EK očekuje da će rast potrošnje u ovoj godini iznositi 3,8 posto, a i u idućim bi se godinama rast trebao zadržati iznad 3 posto.

Investicije i zaposlenost

Također, ističe EK, povoljni financijski uvjeti poticat će privatne investicije, a predviđa se i intenziviranje javnih investicija jer se dosad usporena apsorpcija EU fondova ubrzava kako se približava kraj programskog razdoblja.

U EK prognoziraju da će zaposlenost ove godine porasti za 2,3 posto. Pritom bi stopa nezaposlenosti ove godine mogla pasti na 9,1 posto, s lanjskih 11,1 posto, dok bi do 2020. godine mogla pasti na 6,6 posto.

U izvješću se navodi i da se očekuje slabljenje odljeva radnika u inozemstvo jer se poboljšavaju uvjeti na tržištu rada.