Gospodarstvo Europske unije u drugom je tromjesečju 2018. nastavilo rasti nepromijenjenim tempom, ali u Hrvatskoj su gospodarske aktivnosti ubrzale! - pokazuju najnovije procjene Eurostata.

RH-EU  1,1 : 0,4

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP), naime, u EU-u je na tromjesečnoj razini uvećan za 0.4 posto (kao i u prvome ovogodišnjem kvartalu), dok je u Hrvatskoj porastao za 1.1 posto! Usporedbe radi, u prvom kvartalu 2018. RH je zabilježila rasta od 0.8 posto.

Četvrti u Uniji

Rastom od 1.1 posto Hrvatska je na četvrtom mjestu u Europskoj uniji: ispred nas su samo Malta s 1.9 posto te Estonija i Rumunjska (obje 1.4). Najslabije su na tromjesečnoj razini porasle aktivnosti u gospodarstvima Danske, Grčke, Francuske i Italije, po stopama od po 0.2 posto.

Ubrzanje i na godišnjoj razini

Osim toga, rast je u Hrvatskoj ubrzao i na godišnjoj razini, ali je usporio u EU-u! U Uniji iznosi 2.1 posto (u odnosu na 2.3 posto u prvome kvartalu), a u Hrvatskoj - 2.8!. U prvom tromjesečju rast našeg BDP-a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine iznosio je 2.6 posto.