Nakon summita Srednjoeuropske inicijative (SEI), kojim je predsjedao u Zagrebu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je i na unutarnjopolitička pitanja mnogobrojnih okupljenih novinara.

Ni riječi o „sukobu interesa“

Upitan za komentar odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da su Martina Dalić i Zdravko Marić „povrijedili načela obnašanja javne dužnosti“, osobito u svjetlu današnjih zahtjeva oporbe da ministar financija podnese ostavku, naglasio je, kao prvo, da se Povjerenstvo uopće nije bavilo sukobom interesa, nego načelima djelovanja:

- Vrlo jasno, sukob interesa nije utvrđen ni kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/niti-ima-razloga-da-zdravko-maric-podnese-ostavku-niti-ce-je-podnijeti

Pravodobna reakcija i - uspjeh!

Kada imate tako izvanrednu situaciju, najveću krizu od Domovinskog rata - nastavio je Plenković - onda onaj tko vodi Vladu mora odmah reagirati:

- Oni koji nisu bili u toj poziciji ne mogu percipirati s kakvim smo se okolnostima suočili. Netko u svojim ex post komentarima, „analizama“ i apstrakcijama zamišlja da se u kriznim slučajevima može djelovati u laboratorijskim i sanatorijskim uvjetima, no realnost je ponešto drukčija. Niti u jednom trenutku nitko od članica i članova Vlade nije „povrijedio načela djelovanja“, nego su savjesno i odgovorno djelovali, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih im dužnosti. To je moj stav, i vrlo jasno ga ističem.

Jalnuški diletanti

Za razliku od Vlade koja je preuzela odgovornost za spas hrvatskog gospodarstva, i u tome uspjela - istaknuo je Plenković - oporba je tada bila, a i sada je, na razini politikantstva i bezidejnosti:

- Kapitalna, golema razlika na hrvatskoj političkoj sceni dijeli one koji su ozbiljni i koji rade odgovorno i u interesu hrvatskih građana i gospodarstva, na koje se možete osloniti u kriznim situacijama, te one za koje se nadate da nikada neće imati prilike upravljati zemljom. Sve će to znati ocijeniti hrvatski građani kada budu valorizirali doprinos svakoga od nas.

Pregovori o cijeni za otkup INA-e

Na pitanje pak je li bliži dogovor s Mađarima o cijeni za otkup INA-e nakon jučerašnjeg sastanka s Orbanom, Plenković je odgovorio:

- Cijena povrata INA-e u hrvatske ruke ne može se dogovoriti preko noći. Ako se ne složimo o cijeni, onda bi to bio nepremostivi problem. Izradili smo procjene koliko sredstava možemo izdvojiti.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pitanje-ina-mol-ne-smije-opterecivati-razvoj-boljih-odnosa-hrvatske-i-madarske-u-svim