To je jasan signal da HDZ ne tolerira nasilje! - istaknuo je predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković komentirajući činjenicu da je potpredsjednik Gradskog vijeća Požege Igor Krizmanić, kojeg je kći optužila za obiteljsko nasilje, zamrznuo članstvo u HDZ-u dok se ne provede pravosudni postupak i podnio ostavku na sve političke i stranačke dužnosti:

- Čim smo iz medija saznali za slučaj, kontaktirali smo predsjednika požeško-slavonske Županijske organizacije HDZ-a da provjeri sve informacije. Koliko vidim, riječ je o događajima otprije 15-ak godina. Ne znam kako i zašto, ali stalno je nešto vezano za Požegu. 

Grozni društveni fenomen

Otkako smo na vlasti, šaljemo poruku da nemamo nikakve tolerancije na nasilje! - dodao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara nakon Godišnje konferencije Savjeta mladih u RH:

- Prepoznali smo taj grozni društveni fenomen koji, nažalost, nije od jučer. Želimo učiniti sve u svojoj mogućnosti da preveniramo nasilje, oštrije sankcioniramo počinitelje, pomognemo žrtvi, ojačamo mjerodavne institucije i senzibiliziramo javnost na veliki problem nasilja nad ženama i u obitelji.

Na pitanje hoće li požeški dužnosnik biti isključen iz stranke, odgovorio je: "Vidjet ćemo. Ne možemo niti prejudicirati niti generalizirati“.

Veliki problemi zahtijevaju - vrijeme

Ponovno je naglasio da je dobro da građani i inicijative poput #spasime jasno artikuliraju koliko je problem nasilja velik. No to su procesi koji zahtijevaju vrijeme:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/spasime-stroze-kazne-za-nasilje-u-obitelji-sigurne-kuce-u-svim-zupanijama-telefon

- Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji stupila je na snagu 1. listopada, nakon čega je Ministarstvo za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku izradilo protokol o postupcima svih resora u pogledu zaštite od nasilja, koji ovog tjedna ide u javnu raspravu. To nisu dokumenti koji se mogu napisati na kavi u pola sata. Vijeće Europe, uostalom, iz iskustva zna da trebaju proći barem tri do četiri godine kako bi se implementirale zakonodavne novine, stoga će Hrvatska i doći na red tek 2022. za mehanizam nadzora provedbe Konvencije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/spasime-plenkovic-se-pridruzio-prosvjedu-protiv-nasilja-najavio-izmjene-kaznenog

Projekti za bolji život u Lici

Upitan hoće li većina u Skupštini Ličko-senjske županije biti formirana bez HDZ-a, s obzirom na to da je Darko Milinović održao sastanak s HDZ-ovim potencijalnim partnerima, Plenković je odgovorio da misli da neće biti većine bez naše stranke, uvjerljivog pobjednika tih izbora:

- Razgovori traju, kao i u svakom postizbornom procesu. Raspravljat ćemo tako i o proračunu koji predlaže župan Milinović. Ima vremena, to nije pitanje o kojem se treba danas odlučiti. Želimo poboljšati kvalitetu života ljudi u Lici i realizirati projekte čija je vrijednost oko 900 milijuna kuna iz sredstava Europske unije.

U nadležnosti DORH-a

Komentirao je i vijest da su u arhivu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu pronađeni nestali dijelovi spisa o probijanju policijskih mjera u istrazi elitne prostitucije iz 2011. godine.

- Bolje da se našao, nego da ga je netko otuđio. A na sva vaša ostala pitanja o aferi SMS, zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću, Vargi i Curiću mogu samo ponoviti da je slučaj u nadležnosti DORH-a.