(AUDIO) RH je 2015. - zbog kontaminiranosti arbitražnog procesa od strane slovenske diplomacije i njihova suca - izašla iz tog procesa. I to jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora. Za nas je, dakle, taj postupak kontaminiran, izašli smo iz njega, te nas ništa ne obvezuje vezano za daljnju sudbinu tog procesa. Imamo apsolutno konsenzus oko toga! - istaknuo je, između ostalog, ministar unutarnjih poslova (i savjetnik predsjednika HDZ-a) dr. sc. Davor Božinović u gostovanju u emisiji Hrvatskog radija „U mreži Prvog“ (urednik i voditelj: Marin Erak).

Donosimo ključne poruke:

O HRVATSKOM IZLASKU IZ ARBITRAŽE

Hrvatsko stajalište potpuno jasno: RH je 2015. - zbog kontaminiranosti arbitražnog procesa od strane slovenske diplomacije i njihova suca - izašla iz tog procesa. I to jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora. Za nas je, dakle, taj postupak kontaminiran, izašli smo iz njega, te nas ništa ne obvezuje vezano za daljnju sudbinu tog procesa. Imamo apsolutno konsenzus oko toga. Slovenija je naš važan susjed, imamo s brojne veze, surađujemo na svim područjima. Važno je nastaviti dijalog kako bismo riješili ovo, ali i brojna druga pitanja.

O STAVU EUROPSKE KOMISIJE

Europska komisija je jučer konstatirala kako se radi o bilateralnom sporu te da ona nema instrumenata kojima bi prisilila bilo Hrvatsku, bilo Sloveniju na djelovanje u određenom smjeru. Hrvatska pokazuje - pa i svojom odlukom o izlasku iz arbitraže - da je na strani međunarodnog prava. Jer, međunarodno pravo nije dovršiti svaki proces pod svaku cijenu. U slučaju kada se radi o protupravnim radnjama, Hrvatska nije na to mogla pristati i sudjelovati u tom procesu. Ne možete zauzeti stav „bilo je varanja, ali malo“. Dakle - ili je proces čist, ili kontaminiran. Ovdje je potpuno jasno o čemu se radi. Ponovit ću - za nas arbitražni postupak ne vrijedi i Hrvatska će znati zaštiti svoje interese u svakom segmentu.

O POTREBI DIJALOGA

Važno je postojanje komunikacije na premijerskoj, ali i svim drugim razinama, jer to je u interesu obje zemlje i građana. Pogotovo onih građana koji žive u pograničnom području. Dijalog nema alternativu i on je jedini način na koji se sporovi rješavaju i, u konačnici, tako će se riješiti i ovaj spor.

O KOLEKTIVNOJ SIGURNOSTI

Stanje je stabilno. Pratimo trendove ne samo u regiji nego i u svijetu, Bitno je shvatiti da se sigurnosni izazovi ne mogu ograničiti na teritorij pojedinih država, sve su to transnacionalne prijetnje, a odgovor može biti samo zajedništvo i koordinacija između demokratskih država članica EU i NATO-a. Međunarodna je suradnja neizbježna.

O MUP-u

MUP je veliki sustav u kojem postoje brojni profesionalci. Ponosan sam na ono što oni rade. Jer - tek kada dođete u takav sustav, kada dnevno počnete dobivati informacije što sve hrvatska policija radi, tada možete dobiti potpuniju sliku o naporima koje tisuće policajaca provodi da bi zaštitili javni red i mir. Dakle, profesionalan sustav koji se, kao i svaki sustav, može dodatno unaprjeđivati.

Emisiju „U mreži Prvog“ možete u cijelosti poslušati na:

http://radio.hrt.hr/aod/u-mrezi-prvog/216122/