Cilj ovog skupa bio je izravno približiti našim lokalnim dužnosnicima politike Vlade, strukturne reforme, proračunske prioritete, rješenja koja nudimo za niz naslijeđenih problema i smjer kojim ćemo ići u drugoj polovici našeg mandata - istaknuo je predsjednik Plenković nakon konferencije za župane, gradonačelnike i općinske načelnike iz redova HDZ-a pod nazivom „Reformski potencijal - okviri za provedbu reformskih politika u RH“, održane u Tuheljskim Toplicama.

Predsjednik Plenković potom je odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Donosimo njegove ključne poruke:

O POREZNOM RASTEREĆENJU

Efekt trećeg vala porezne reforme - pri čemu dominantno mislim na smanjenje stope PDV-a za hranu s 25 na 13 posto - već je vidljiv jer je dio trgovaca smanjio cijene 1. prosinca, a da sami zakon još nije stupio na snagu. A ovo se rasterećenje tiče najšireg kruga potrošača. Ako dio tržišta već reagira na način da se unaprijed prilagođuje našoj mjeri, onda će i ostali trgovci morati smanjiti cijene obuhvaćenih proizvoda - svježeg mesa, ribe, voća, povrća, pelena… Zato mogu reći da su tri faze porezne reforme - s ukupnim rasterećenjem od oko 6 i pol milijardi kuna, a vjerojatno i više - ostvarile izravne pozitivne rezultate. Dobrim planiranjem, zdravim rastom i kvalitetnim upravljanjem osigurali smo gospodarsku i financijsku stabilnost.

O IZGRADNJI VRTIĆA & DEMOGRAFSKIM MJERAMA

Idući tjedan potpisat ćemo ugovore - vrijedne 870 milijuna kuna - za izgradnju novih 150 vrtića u mjestima s manje od 5.000 stanovnika. Uključujući prošlu godinu, u izgradnju vrtića ulaže se milijarda i 170 milijuna kuna samo iz mjere za ruralni razvoj, i to s 85 posto udjela europskih sredstava! Izvan tog iznosa, za vrtiće iz Ministarstva demografije ide još 100 milijuna kuna. To je više nego očita, jasna demografska mjera.

O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Naglasak je na cjelovitosti: Zakon o otocima, o brdsko-planinskim područjima, potpomognutim područjima… ravnomjerni regionalni razvoj, više novca koji ide i kroz nacionalni proračun i kroz europska sredstva. Naš „miks“ politika smanjuje nejednakosti u Hrvatskoj i mislim da je to veliko postignuće. Kada naš mandat bude pri kraju, i sami ćete uvidjeti koliko se toga pomaknulo naprijed. Lokalna samouprava samo je izmjenama zakona o financiranju dobila 1,7 milijarde kuna više izvornih prihoda. Ne vidim da je itko od lokalnih čelnika zbog toga nesretan. Štoviše!

O KUPNJI BORBENIH ZRAKOPLOVA

Mediji su se raspisali temeljem članka s nekog portala. Očekujem da Ministarstvo obrane, koje dugo i temeljito vodi ovaj proces, vidi s našim partnerima ima li tu kojih novih elemenata. Na izraelskoj je strani teret odgovornosti da osigura suglasnost koju SAD mora dati bilo kome tko je nekad od njih kupio neku vrstu naoružanja. Što se hrvatske strane tiče, nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji. Sve što smo napravili bilo je u dobroj vjeri, sve ostalo se eventualno odnosi na Izrael i SAD.

Siguran sam da su naše službe sve bile detaljno pripremile. Prije konačne odluke, slali smo posebno izaslanstvo i u Izrael i u SAD kako bi se sve verificiralo, a upitnih informacija nije bilo. Iz priopćenja Veleposlanstva SAD-a vidi se da su jako zainteresirani da se taj problem, ako i postoji, riješi. Ne vjerujem da postoji mogućnost da se ugrozi proces nabave zrakoplova.

O KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI

Krapinsko-zagorska županija nam je važna. U nju slijevamo dvije milijarde kuna investicija, najviše u prometnu infrastrukturu. Također, povećana su sredstava za brdsko-planinska područja, što je jako važno za ovu županiju. Nadalje, naša odluka za Veleučilište u Krapini od strateške je važnosti i vjerujem da će je pozdraviti svi politički akteri ovdje.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/u-mandatu-nase-vlade-krapinsko-zagorska-zupanija-postala-je-jedno-od-najvecih

https://www.zagorje-international.hr/index.php/2018/11/30/povijesna-odluka-zagorski-studenti-ce-od-sljedece-godine-konacno-moci-besplatno-studirati-i-u-svom-zagorju/