(VIDEO) Ministar rada i mirovinskog sustava te član Središnjeg odbora HDZ-a Marko Pavić gostovao je u prvoj ovogodišnjoj emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Naravno, govorio je o (novim) mjerama aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini - nakon što su u onoj prošloj, posve jasno i „opipljivo“, polučile vrlo dobre rezultate.

Godinu smo završili s 54.000 zaposlenih više nego lani. Stopa zaposlenosti sada iznosi 61 posto, no do 2020. namjeravamo dosegnuti 68 posto! - odmah je Pavić iznio službeni podatak Državnog zavoda za statistiku, koji dežurni kritikanti redovito prešućuju.

Osnaživanje najučinkovitijih mjera

Prošlogodišnji paket „Od mjere do karijere“ očito je bio uspješan, ali u 2018. - poručio je naš ministar - novim, dopunjenim paketom želimo još više i još bolje!

- Najbolje je rezultate dala mjera poticanja samozapošljavanja te smo je stoga i odlučili ojačati: povisili smo naknadu za samozapošljavanje s 35 na 55 tisuća kuna! Za udruživanje petero ljudi koji se samozapošljavaju u zadrugu povećali smo pak naknadu sa 170 na 270 tisuća kuna! I još dosta toga.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/25-milijarde-kuna-za-mjere-zaposljavanja-posebne-programe-za-mlade-i-zene-te

Ministar Pavić, gostujući na HTV-u, elaborirao je i uvećane stavke kojima je osnaženo pripravništvo te novi projekt (vrijedan 300 milijuna kuna) za zapošljavanje dodatnog osoblja u vrtićima kako bi se mogla raditi i druga smjena.

Daljnji porast plaća

U godini u kojoj nam predstoji cjelovita mirovinska reforma, Pavić je najavio - zahvaljujući Vladinim mjerama - i daljnji porast prosječne neto plaće koja je, što poneki također vole prešućivati, na godišnjoj razini narasla za 5,1% i prema zadnjim podacima iznosi 6.014 kuna.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zastrasujuca-je-indiferentnost-sdp-prema-28365-radnika-agrokora-koje-su-htjeli

Još jedno povećanje minimalca

No to nije sve! Poznato je da je Vlada predvođena predsjednikom Plenkovićem u samo godinu dana povećala „minimalac“ za 319 kuna - tj. 2,5 puta više nego SDP u cijelome Milanovićevu mandatu! Osim toga, poslodavci više ne smiju naknade za prekovremeni rad te rad nedjeljom i blagdanima računati u minimalnu plaću.

Već i to je isključilo licemjerne SDP-ovce iz svake ozbiljne rasprave. Ali, Pavić najavljuje:

- Najkasnije u rujnu ove godine naša će Vlada ponovno povećati minimalnu plaću!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bernardicu-i-maras-poklopite-se-usima-u-samo-godinu-povecali-smo-minimalac-25-puta

Razgovor s ministrom Pavićem u emisiji "A sada Vlada" možete u cijelosti pogledati: