Savjetnik predsjednika HDZ-a i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović gostovao je jutros u emisiji "A sada Vlada" na Prvom programu Hrvatskoga radija (urednik i voditelj: Marin Erak). Govorio je o odnosima sa Slovenijom i Mađarskom, tretmanu simbola totalitarnih režima, požarima i poplavama, rekordnoj turističkoj sezoni, nadzoru granica, opremanju policije...

Izdvajamo Božinovićeve ključne političke poruke:

O ZNAKOVLJU TOTALITARNIH REŽIMA

Ova Vlada pod tepih nije stavila nijedno krupno pitanje koje opterećuje Hrvatsku - od INA-e preko Agrokora pa sve do pitanja vezanih za našu prošlost, a koja dijele građane. Bilo bi, vjerujem, najgore rješenje da je jedna strana zadovoljna, a druga nezadovoljna. Pokušavamo stvoriti atmosferu u kojoj će svi akteri shvatiti da pojedina pitanja štete Hrvatskoj, opterećuju Hrvatsku, oduzimaju energiju i državnim institucijama i politici.

Dakle, odabrali smo težak put, ali put koji jedini može dovesti do trajnog rješenja. Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima sastat će se ovaj tjedan i ubrzat će rad. Težimo konsenzusu da se kao društvo odredimo prema onome što nije bilo dobro u našoj prošlosti. I to zbog budućnosti, zbog budućih generacija kojima ne želimo ostaviti podijeljenu Hrvatsku.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ne-zelimo-podijeljenu-hrvatsku-zato-cemo-cjelovito-rijesiti-otvorena-pitanja-iz

O BLOKADI ULASKU RH U OECD

Blokade nisu način za obranu nacionalnih interesa. Mađarska je bila jedna od država koje su najviše podupirale našu borbu za međunarodno priznanje, bili su nam pri ruci i kada je RH ulazila u NATO i EU, ali razvio se kompleks pitanja oko INA-e i MOL-a. Ovu Vladu je dočekao i taj problem - a mi moramo štititi naše interese.

Mislimo da je dijalog jedini način kojim se stvari mogu pokrenuti i naći rješenje. Predsjednik Plenković je nekoliko puta razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a i na nižim su razinama učestali kontakti, surađuju svi resori. Moramo priznati da je jedno vrijeme u odnosima Mađarske i Hrvatske bio zastoj u komunikaciji, ali je Vlada RH nastoji intenzivirati. To je jedini put kojim možemo izaći iz ove situacije koju ne bih nazvao dramatičnom, ali ne bi bilo dobro da se odnosi vrte oko termina kao što je blokada.

O HERNADIJU & PRAVNOJ DRŽAVI

Ako se Zsolt Hernadi ne pojavi pred našim sudom, postoje jasne procedure. RH je pravna država i postupa sukladno svom zakonodavstvu. OECD je osnovan kako bi se olakšala suradnja u gospodarstvu, kako bi se olakšale investicije. Vjerujem da je to dovoljan motiv da se prevladaju blokade - jer od njih nemaju koristi ni Mađarska ni Hrvatska. A pravosuđe, ponavljam, treba raditi svoj posao.

O ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA

Hrvatska je odgovorna članica EU-a i NATO-a, odgovoran je i susjed. Naša pozicija glede arbitraže potpuno je jasna što se tiče zaštite nacionalnih interesa i hrvatskog suvereniteta kako na moru, tako i na kopnu. Hrvatska je u potpunosti sposobna zaštititi svoje interese. Između ostalog, hrvatska policija nadzire i kontrolira sve što je nadzirala i kontrolirala zadnjih 20 godina.

U slovenskoj politici, kao i u svakoj zemlji, ima osebujnih likova. Pitanje arbitraže koriste u funkciji političke kampanje uoči skorašnjih izbora - premda to nije dobro, nije dobrosusjedski. U tom kontekstu i doživljavamo sutrašnju sjednicu Odbora za obranu Državnog zbora Republike Slovenije na temu „Spremnosti slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma“. Ne dramatiziramo.

http://vijesti.hrt.hr/404935/bozinovic-u-slovenskoj-politici-su-osebujni-likovi