(VIDEO) Tijekom posjeta Hvaru, gdje bi se listopadu trebala održati posebna sjednica Vlade RH posvećena razvoju hrvatskih otoka, predsjednik Andrej Plenković komentirao je tragedije u Zaprešiću i Jastrebarskom:

- Izražavam sućut obiteljima, izražavam duboko žaljenje zbog tragičnih slučajeva u Zaprešiću i Jastrebarskom. U kontaktu sam s ministrom Kujundžićem i očekujemo da inspekcija Ministarstva zdravstva temeljito utvrdi sve okolnosti. Nakon toga ćemo moći donositi kvalificiranije sudove. A s predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti u Zagrebačkoj županiji, koje dijele nadležnost, svakako trebamo vidjeti kako poboljšati sustav hitne pomoći i kako da medicinski timovi budu što brže na usluzi građanima koji trebaju pomoć

https://vijesti.hrt.hr/456709/plenkovic-ocekujem-temeljitu-istragu

Zaštita hrvatskih interesa u INA-i

Odgovorio je i na pitanje novinara je li s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom razgovarao o izručenju šefa MOL-a Zsolta Hernadija Hrvatskoj.

- Mađarski je premijer bio u kratkom prolasku kroz Opatiju, sreli smo se na neformalnoj kavi. Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, pri čemu naša Vlada jasno zastupa hrvatske nacionalne interese.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/mup-trazi-interpol-da-opet-stavi-hernadija-na-tjeralicu-foto-20180810

Nije član još od 2001.

Osvrnuo se kratko na medijske spekulacije o tobožnjem povratku Josipa Mraovića u HDZ:

- Mraović već dugo godina nije član HDZ-a, niti se mogao vratiti.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/mraovic-nije-clan-hdz-jos-od-2001-godine-niti-je-mogao-ponovno-postati

Sprječavanje nezakonitih migracija

Komentirao je i slučaj dvojice stradalih migranata kod Ogulina, na koje se strovalila velika stijena.

- Izuzetno mi je žao. Ali, nismo jedina zemlja u kojoj se krijumčari ljudima koriste brdovitim i šumovitim terenom. Hrvatska će policija i dalje činiti sve kako bi spriječila nezakonite migracije.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/davor-bozinovic-prihod-od-krijumcarenja-migranata-izjednacio-se-sa-zaradom-od-trgovine-drogom---527063.html

DAN OPĆINE JELSA

Nakon što je s gradonačelnikom Hvara Rikardom Novakom (Pjaca) obišao radove na obnovi Hvarskog kazališta i izložbu Kuzme Kovačića u Arsenalu te se sastao s hvarsko-bračko-viškim biskupom mons. Petrom Palićem, predsjednik Plenković večeras s početkom u 19:30 sati sudjeluje na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jelsa u povodu Dana općine.

https://vijesti.hrt.hr/456701/premijer-plenkovic-na-hvaru