Kao prva politička zaklada u Hrvatskoj koja kontinuirano otvara rasprave o aktualnim i društveno relevantnim pitanjima, potičući diskusiju i razmjenu mišljenja, naša Zaklada hrvatskoga državnog zavjeta (ZHDZ) organizirala je danas, u suradnji sa sestrinskom Zakladom „Konrad Adenauer“, još jednu od svojih zapaženih stručnih konferencija - ovog puta pod nazivom „Hrvatsko gospodarstvo i perspektive zdravstvenog sustava“, koja je u zagrebačkom Westinu privukla više od tristo sudionika i uzvanika.

Više od 300 sudionika i uzvanika

Interes za konferenciju i ne iznenađuje s obzirom da se javnom prostoru gotovo neprekidno govori o potrebi zdravstvene reforme. No, može li i na koji način naše gospodarstvo zadovoljiti potrebe zdravstvenog sustava? Kakvo je uopće „zdravstveno stanje“ hrvatskog zdravstva? Kakva je uloga državnog, a kakva privatnog zdravstva? Kakvo je stanje njemačkog zdravstva i koja se iskustva iz te zemlje mogu primijeniti u Hrvatskoj? Samo su to neka od pitanja na koja se tražio odgovor kroz više predavanja i panel-diskusiju na današnjoj ZHDZ-ovoj konferenciji. 

- Samo jedno je sigurno: svi smo mi korisnici zdravstvenog sustava i želimo da on bude što bolji i učinkovitiji na dobrobit pacijenata, ali istodobno i racionalan i održiv. Javnosti želimo predstaviti iskustva drugih zemalja i moguća rješenja te vjerujem da će ova konferencija iznjedriti poruke koje će Hrvatskoj biti smjerokaz u daljnjem promišljanju reforme zdravstva - istaknuo je u svom uvodnom govoru Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Jednaka sigurnost za sve građane

Konferenciju je pak službeno otvorio ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a prof. dr. sc. Milan Kujundžić, zahvalivši ZHDZ-u i Zakladi „Konrad Adenauer“ što su prepoznale važnost ove teme:

- Cilj je zdravstvenog sustava, a njime ćemo se voditi i u nadolazećoj reformi, da svi imamo jednaku sigurnost bez obzira koliko tko odvaja financijskih sredstava za zdravstveno osiguranje te da svaka zdravstvena ustanova služi cjelokupnom sustavu, a ne samo uskoj zajednici.

Konkretna njemačka iskustva

Predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Osijek doc. dr. sc. Mario Puljiz održao je predavanje na temu „Kakvo je zdravstveno stanje hrvatskog zdravstva?“,s naglaskom na smanjenju deficita zdravstvenog sustava na temelju financijsko-organizacijskih mjera koje su provedene u drugim zemljama Europske unije.

O ulozi državnog i privatnog segmenta zdravstva - također kroz komparativni europski presjek - izlagao je prim. dr. Ante-Zvonimir Golem, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore. Konkretna njemačka iskustva sa zdravstvenom reformom predstavio je pak Mario Czaja, bivši ministar zdravstva Savezne pokrajine Berlin.

Ministri, ravnatelji, profesori…

Nakon izlaganja uslijedila je panel-diskusija pod naslovom „Utjecaj gospodarstva na zdravstveni sustav“, u kojoj je, osim već spomenutih govornika, sudjelovao još niz uglednih stručnjaka: ministar financija dr. sc. Zdravko Marić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb (i predsjednik Odbora za zdravstvo HDZ-a) prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Davor Štimac, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju „Akromion“ prof. dr. sc. Nikola Čičak, ravnatelj Poliklinike Radiochirurgia Zagreb prof. dr. sc. Dragan Schwarz, predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimir Goluža, v. d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. med. spec. Lucian Vukelić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata mr. sc. Jasna Karačić...