Sa svečane proslave 50. rođendana Petrokemije u Kutini predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković odaslao je poruku čvrste opredijeljenosti za ekonomsku budućnost tvornice, radna mjesta i proizvodnju, naglasivši da je Vlada, kada god je bilo riječi o Petrokemiji, podržavala napore za izradu kvalitetnog programa restrukturiranja te tvornice u svom odlučnom nastojanju da podupre oporavak hrvatske industrije.

https://vlada.gov.hr/vijesti/vlada-ce-i-dalje-podupirati-kvalitetnu-i-korisnu-buducnost-petrokemije/23931

U hvalu i slavu odbačenih destruktivaca

Nakon svečanosti, naravno, novinari su dočekali Plenkovića s nizom dnevnopolitičkih pitanja, počevši od začudnog istupa predsjednice Republike koja je u Osijeku pohvalila destruktivce iz Mosta, koje su hrvatski ljudi prozreli već odavno i u Metkoviću.

- Očito joj se sviđa nešto što Most radi. Moje iskustvo s Mostom je loše, možda ona nastoji proširiti bazu. Most se hvali da su autori referendumskog pitanja koje je duboko diskriminirajuće prema zastupnicima manjina. Vuku nas desetljećima nazad - i to nije put koji cijenim. Malo me čudi predsjednica kad hvali takvu ekipu.

PRH „zaboravila“ sjednice Vlade u Osijeku, Splitu, Sisku…

Predsjednik Vlade i HDZ-a komentirao je i grmojevski istup Kolinde Grabar-Kitarović o „političarima iz zagrebačkih salona“:

- Nema ih ovdje, ne vidim ih. Ako je ijedna vlada napravila iskorake u duhu iskrenog partnerstva prema županijama, gradovima i općinama - napravila ih je moja Vlada. Teze o „elitizmu“ i „otuđenosti“ ne stoje, barem što se tiče mene i moje Vlade. Ako je netko stalno među ljudima, onda smo to mi. Uostalom, na sjednici Vlade koju smo održali upravo u Osijeku, otkud se javila predsjednica, donijeli smo Gradu i Osječko-baranjskoj županiji projekte vrijedne milijardu kuna. Slično je bilo i na sjednicama u Splitu, Sisku, Kninu… Očekujem od svih aktera da daju doprinos ravnomjernom razvoju zemlje.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ugovori-za-skoro-milijardu-kuna-vrijedne-projekte-u-osijeku-i-osjecko-baranjskoj

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/za-slavonske-zupanije-dosad-ugovoreno-vise-od-27-milijarde-kuna-bespovratnih

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/za-radio-dalmaciju-gradu-splitu-i-zupaniji-donosimo-projekte-vrijedne-dvije

Višak paušalnih ocjena - manjak odgovornosti

Što se tiče teme demografije, Plenković je podsjetio da taj problem Hrvatsku muči već 70 godina te da za negativne trendove koji su krenuli još nakon Drugoga svjetskog rata nisu krivi ni predsjednica ni Vlada:

- Nismo jedina zemlja koju prati taj društveni proces. To je golemi problem, stoga se i hvatamo u koštac s njim nizom mjera od početka našeg mandata. Sami ekonomski napredak nije jedini preduvjet demografske revitalizacije. Za to je potrebna i promjena mentaliteta, dašak optimizma u društvu. Kontinuirano negativni pristup kakav je sada neće pridonijeti ničemu dobrom, on može ljude samo učiniti depresivnima. Demografski problem širi je fenomen u kojem svi akteri, a ne isključivo Vlada, imaju svoje odgovornosti - koje i trebaju preuzeti. Trudimo se, reforme su tu. Nesklon sam paušalnim komentarima.

Zadovoljni nagodbom u Agrokoru

Komentirao je na upit novinara i dopis Francka u kojem najavljuje da će koristiti sve zakonske mogućnosti i sredstva kako bi zaštitio svoja vjerovnička prava u Agrokoru:

- Puno se napravilo, spriječili smo kolaps hrvatske ekonomije, našli način da izrazito kompleksan problem, koji je pao u krilo našoj Vladi, riješimo na dobar način. Idućeg tjedna, uostalom, bit će publicirana nagodba s kojom je zadovoljna golema većina vjerovnika. Jednostavno nije realno da baš svi sudionici budu u potpunosti zadovoljni. Izvanredna uprava napravila je velike napore. Bitno je da većina dobavljača i kompanija ima budućnost i radna mjesta.