Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je - uoči obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja - položio vijenac i zapalio svijeću kod Križa na Srđu, u spomen poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Uz predsjednika Plenkovića su potpredsjednik Hrvatskoga sabora (i zamjenik predsjednika HDZ-a) Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić. 

Počast hrvatskim braniteljima

U Muzeju domovinskog rata se predsjednik Plenković susreo s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata Grada Dubrovnika. 

- Došli smo na Srđ odati počast poginulim hrvatskim braniteljima, onima koji su u najtežem trenutku 1991. godine, u vrijeme Domovinskog rata, branili grad, jug Hrvatske, branili hrvatsku slobodu - istaknuo je Plenković.

Trajna briga i poštovanje

Naglasio je da je Hrvatski sabor - na prijedlog Vlade RH - nedavno usvojio novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

- To je snažna i čvrsta poruka Vlade da želimo sva pitanja regulirati na cjelovit, dugoročan i financijski održiv način.

Dodao je da je na taj način poslana poruka dostojanstva Domovinskog rata i trajnoga poštovanja prema onima koji su dali najviše za Hrvatsku.

O RAZVOJU HRVATSKOG JUGA

Predsjednik Plenković u Dubrovniku je najavio da će na sastanku sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem - te gradonačelnicima i načelnicima drugih gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije - razmotriti druge bitne teme za razvoj juga Hrvatske, gospodarstvo, bolju prometnu povezanost i kvalitetniji život stanovnika tog dijela Hrvatske.