(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 26. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom je redu, između ostalog, donošenje odluke o prihvaćanju Poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo, među ostalim, na stanje u Agrokoru, ocjenu kreditne agencije Moody's - koja je izglede RH izmijenila iz negativnih u stabilne, pozitivne gospodarske trendove…

Plan razrješavanja poteškoća u Agrokoru

Vezano za situaciju u Agrokoru, najvećoj hrvatskoj kompaniji i poslodavcu, predsjednik Plenković kazao je da je to stanje u zadnje vrijeme bilo medijski izrazito atraktivna tema.

- Postoji veliki interes javnosti oko Agrokora - vidjeli ste da se i sama kompanija jučer oglasila. Svi zajedno trebamo smiriti loptu - trezveno pristupiti dijalogu s kompanijom i najvažnijim vjerovnicima, od kojih očekujemo da u vrlo kratkom roku zajednički pristupe planu razrješavanja postojećih poteškoća u poslovanju. A na koje su ukazale i međunarodne rejting agencije. Ponavljam - Agrokor je važan subjekt hrvatskog gospodarstva i pažljivo ćemo pratiti sve aktivnosti. Nadamo se da će doći do pozitivnog razrješenja. Uloga Vlade RH jest da vodimo računa o ukupnoj stabilnosti i održivosti gospodarskog i financijskog sustava zemlje. Sve naše aktivnosti vode se kroz dijalog i na zakonit način. Članovi Vlade u brojnim situacijama razgovaraju s nizom kolega u gospodarstvu, s partnerima... To što se ti razgovori nužno ne objavljuju uvijek na internetskim stranicama, ne znači da nisu održavani proteklih mjeseci i da ih neće biti budućnost.

Dodao je da je potreban racionalan, mirni dijalog u cilju i interesu hrvatskog gospodarstva.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-o-agrokoru-ocekujemo-da-uprava-agrokora-donosi-mudre-i-korisne-odluke/20307

Poboljšan kreditni rejting

Kreditna agencija Moody's u petak je izmijenila kreditni izgled Republike Hrvatske iz negativnog u pozitivni. U osvrtu na nove pozitivne vijesti, predsjednik Plenković naglasio je da je to još jedna potvrda ispravne politike Vlade RH.

- Prošlog petka dobili smo i treću potvrdu o promjeni našeg izgleda za kreditni rejting. Nakon kreditnih agencija Standard & Poor's i Fitcha, i treća svjetska rejting agencija Moody's promijenila je naše izglede iz negativnih u stabilne. Time je potvrđen pozitivni trend - to je jako dobro. To je osjetio i ministar dr. sc. Zdravko Marić u Londonu u razgovorima s investitorima - prigodom izdavanja obveznica. Hrvatska je izdala obveznice u iznosu 1,25 milijardi eura - uz kamatu od samo 3,19 posto. Tako ćemo refinancirati dug koji dospijeće ima u travnju, a znamo da je na taj iznos koji dolazi - koji je otprilike isti kao i ova obveznica - kamata bila više od šest posto. Prema tome, nema novoga javnog duga s ovim obveznicama. A kamate su znatno manje. To pokazuje našu ispravnu politiku - koja se odnosi i na smanjenje javnog duga i smanjenje deficita. Zadovoljni smo pokazateljima o rastu BDP-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/moodys-povecao-izglede-za-hrvatski-kreditni-rejting-jos-jedna-poruka-da-smo-na

Konferencija u HGK

Predsjednik Plenković dotaknuo se i nedavne konferencije o poslovanju u Hrvatskoj, organiziranoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- U ime Vlade RH sam predstavio sve naše aktivnosti koje se odnose na administrativno rasterećenje - sve ono što jača pravni okvir i pravnu sigurnost potencijalnih ulagača u Republiku Hrvatsku, ali i naših gospodarskih subjekata. Mjere koje poduzimamo za rasterećenje gospodarstva, novi poticajni porezni okvir koji smo usvojili - za građane i gospodarstvenike. Najvažnije je da uz političku stabilnost Republika Hrvatska svima koji ovdje žele poslovati djeluje tako da svoj poslovni plan i program mogu realizirati u predvidljivim okolnostima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/rejting-agencije-prepoznale-su-nasa-postignuca-novim-obveznicama-nastavljamo

Sastanak Europskog vijeća & budućnost EU

Govoreći o jučerašnjem izvješću u Hrvatskom saboru o sjednici Europskog vijeća, predsjednik Plenković napomenuo je da je tako nastavljena redovita praksa izvješćivanja i Sabora i hrvatske javnosti o ključnim temama koje se raspravljaju na najvišim razinama Europske unije.

- Imali smo u proteklom tjednu dva sastanka na vrhu: jedan formalni u četvrtak u formatu 28 i neformalni u formatu EU 27 - dakle, bez Ujedinjene Kraljevine. Izložio sam jučer zastupnicima ključne hrvatske stavove, osobito kada je riječ o proširenju EU na zemlje jugoistoka. U našem je interesu pomoći susjedima u reformama, reafirmirati njihovu europsku perspektivu, provoditi obveze iz Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji. Razgovaralo se o rastu i zapošljavanju - novim radnim mjestima, migracijama i obrambenoj i sigurnosnoj politici. Osjećam da je pozitivno prihvaćeno da smo jedna od onih članica EU koja u novima globalnim okolnostima vodi računa o obrani i sigurnosti - i na način da smo povećali proračunska sredstva. Ono što je posebno važno - jučer smo u Hrvatskom saboru razgovarali o scenarijima za budućnost Europe. Za deset dana je sastanak u Rimu u povodu 60. obljetnice Rimskih ugovora, dakle, veliki događaj na kojem će biti usvojena deklaracija.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/politicka-stabilnost-stvara-preduvjete-za-gospodarski-rast-nastavit-cemo-pozitivne

Osuda huliganizma

Premijer Plenković snažno je osudio sve huliganske ispada na sportskim terenima u Hrvatskoj.

- U ime Vlade RH i svih nas snažno osuđujem sve oblike huliganizma, divljaštva i nasilja nad stadionima. Vlada RH će učiniti sve na razne načine da se te pojavnosti iskorijene i da im se suprotstavimo. Sport je nešto što je lijepo, ugodno, razvija timski duh, individualnost, kompetitivnost te mora biti škola za mlade. Ne samo za zdravlje, već i za kasniji angažman u životu. Tako ga treba gledati, a ne pretvarati sportska natjecanja u događaje koji imaju negativne reperkusije.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-s-izaslanstvom-hrvatskog-olimpijskog-odbora/20293