Ministar vanjskih i europskih poslova (i politički tajnik HDZ-a) Davor Ivo Stier u priopćenju je upozorio izaslanika srbijanskog premijera Vladimira Božovića da je u svom obraćanju na jučerašnjem domjenku Srpskog narodnog vijeća u povodu Božića prema julijanskom kalendaru „koristio iste teze kao i Slobodan Milošević, posebice kad je govorio o navodnoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj i namjeri Srbije da ih brani svim raspoloživim sredstvima“.

- Takav diskurs vrijedan je svake osude! - naglasio je Stier, koji je tu ocjenu i osobno prenio Božoviću na prijamu SNV-a.

PLENKOVIĆ: HRVATSKA - ŽRTVA VELIKOSRPSKE AGRESIJE

Kao što je u svom obraćanju još na samom prijamu naglasio predsjednik Vlade i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković, Hrvatska je nakon pravednog obrambenog rata u kojem je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve agresije ostvarila slobodu i neovisnost te dalje želi graditi društvo na temelju najviših demokratskih vrijednosti, uključujući i poštivanju ljudskih i manjinskih prava:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vodimo-politiku-tolerancije-i-dijaloga-sa-svim-manjinama-zelimo-da-se-postuju-i

- Vidjeli ste da smo tijekom 2016. poslali poruku tolerancije i okrenutosti budućnosti. Hrvatska je članica EU-a i NATO saveza. Hrvatska se obranila u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu u kojem smo bili žrtva Miloševićeve agresije. Manjine su ugradile važne aspekte programa ove Vlade, hrvatska država poštuje manjine i uložit će napore da se život manjina odvija na najbolji mogući način. Činjenica jest da je 20. stoljeće bilo obilježeno tragedijama, pa nam to nalaže obavezu da 2017. pokrenemo proces suočavanja s prošlošću. Na nama je da taj proces na miran, zakonit način sada započnemo i da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da ostvarimo široki, društveni i politički konsenzus. To je stav moje Vlade i vjerujem da će u tom procesu predstavnici srpske i drugih manjina dati svoj doprinos. Želim danas svim vjernicima zaželjeti sretan Božić, ugodne blagdane i puno zdravlja u 2017. u duhu međusobne suradnje. Mir Božji, Hristos se rodi! - istaknuo je predsjednik Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cestitka-predsjednika-plenkovica-u-povodu-bozica-prema-julijanskom-kalendaru