(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 46. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, među ostalim, prijedlog zaključka o načinu osiguranja sredstava za nabavu lijeka Dinutuximab beta Apeiron za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo, između ostalog, na sastanak na vrhu Berlinskog procesa, bilateralni susret sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu…

Trst - sastanak na vrhu Berlinskog procesa

Na samom početku svog uvodnog izlaganja, predsjednik Plenković osvrnuo se na sastanak u Trstu na vrhu Berlinskog procesa.

- Uz sastanak šefova država i vlada, bio je organiziran i ministarski sastanak, na razini ministara gospodarstva, vanjskih poslova te prometa. Te poslovni forum i forum civilnog društva. Jedan, dakle, sadržajan i bogat program - s ciljem stavljanju u fokus gospodarskog razvoja zemalja Jugoistoka Europe, u kontekstu politike proširenja Europske unije i pristupnog procesa. Dobro je da je Hrvatska za tim stolom. To je u biti jedinstvena prilika za čelnike naših susjednih država da razgovaraju s ključnim članicama EU te izvijeste o svom napretku. Ali, isto tako, i o boljoj međusobnoj suradnji.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/predsjednik-plenkovic-u-trstu-cvrsta-i-dobrosusjedska-potpora-cjelovitoj-i-funkcionalnoj

Ljubljana - susret s Cerarom

Vezano uz bilateralni susret u Ljubljani sa slovenskim predsjednikom Vlade Mirom Cerarom, predsjednik Plenković naglasio je da se razgovaralo o otvorenom graničnom pitanju.

- Pozicija je Slovenije, kao što ste vidjeli, na crti nastojanja provedbe odluke Arbitražnog suda. Pozicija Hrvatske je definirana izjavom Vlade RH otprije nekoliko tjedana, ali i jasnom konsenzualnom odlukom Hrvatskog sabora - da je Hrvatska izašla iz arbitražnog procesa zbog krivnje Slovenije. Ovu presudu ne smatramo obvezujućom, niti je namjeravamo primjenjivati. Pokazali smo signal političke zrelosti i odgovornosti - i kao Vlada, i kao čelnici Vlada - da otvorimo dijalog. Naš je stav da tijekom rujna - kada očekujem uzvratni posjet kolege Mire Cerara - pripremimo niz otvorenih pitanja u odnosima između Hrvatske i Slovenije. Te ih stavimo na stol i pokušamo dogovoriti hodogram njihova rješavanja. Ta pitanja opterećuju odnose između dvije zemlje dugi niz godina.

Dodao je da će Vlada RH nastojati u smirenom, razboritom, racionalnom i argumentiranom dijalogu težiti nalaženju rješenja.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/u-duhu-partnerstva-i-dijalogu-zelimo-sa-slovenijom-rijesiti-sva-otvorena-pitanja-granice

Zajednička sjednica u Sarajevu

Plenković se dotaknuo i zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - održane prošlog tjedna u glavnom bosanskohercegovačkom gradu Sarajevu.

- Bio je to uistinu referentan, usudio bih se reći povijesni događaj u odnosima Bosne i Hercegovine. Prvi put od neovisnosti smo kao Vlada otišli u Sarajevo. Potpisano je pet sporazuma - vrlo kvalitetnih i konkretnih. Održana je sadržajna rasprava. Događaj je to koji će pokazati da i na ovom planu možemo rješavati brojna pitanja koja su na dnevnom redu.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/usvojena-zajednicka-izjava-vlade-republike-hrvatske-i-vijeca-ministara-bosne

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/bosna-i-hercegovina-u-hrvatskoj-ima-prijatelja-i-partnera-kao-i-najsnaznijeg

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/bih-je-nasa-susjedna-i-prijateljska-drzava-ima-nasu-potporu-na-europskom-putu

Dubrovnik - susret s Legarde

Predsjednik Plenković susreo se u ponedjeljak u Dubrovniku s izvršnom direktoricom MMF-a Christine Lagarde. Kako je istaknuo Plenković, teme razgovora, među ostalim, bile su fiskalna konsolidacija i gospodarski rat.

- Susret u Dubrovniku - gdje su bili potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić s čelnicom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde - bio je jako dobar. Vidjeli smo kako MMF - u dijalogu s ministrima financija i guvernerima središnjih banaka - nastoji ojačati neovisnost institucija. Razgovarali smo o svemu što poduzimamo u pogledu fiskalne konsolidacije, našeg gospodarskog rasta, provedbe Nacionalnog programa reformi i strukturnih reformi. U svjetlu političke stabilnosti koju smo osigurali, Vlada RH treba u miru nastaviti raditi na prioritetnim zadaćama koje su dio našeg programa.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-andrej-plenkovic-s-izvrsnom-direktoricom-mmf-a-christine-lagarde/22036