Važan dan za hrvatski turizam! Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković danas je u Šangaju otvorio Ured Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji će pokrivati veliko - i za hrvatski turizam strateški važno - tržište Narodne Republike Kine.

- Za Hrvatsku će ovo biti najbolja turistička godina ikad, s gotovo 20 milijuna dolazaka i s više od 106 milijuna noćenja te milijardu eura investicija u turizam. Sljedeća 2019. bit će godina kulture i turizma između Hrvatske i Kine te je ovo za nas iznimna prilika za dodatno pozicioniranje naše zemlje na kineskom tržištu - istaknuo je predsjednik Plenković prilikom otvaranja.

Hrvatska - atraktivna turistička destinacija

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da je pravi trenutak da na velikom i važnom tržištu kao što je kinesko krenemo s jačom promocijom naše zemlje kao atraktivne cjelogodišnje turističke destinacije. Kineski turisti godišnje ostvaruju 122 milijuna putovanja, s prosječnom potrošnjom od 900 dolara „per capita“.

- U ovoj godini bilježimo rast prometa kineskih gostiju od 43 posto, u prvih deset mjeseci bilo ih je 216.000, a prostor za još boljim rezultatima itekako postoji. Hrvatska u Kini tek treba zauzeti čvrstu tržišnu poziciju. Potencijali postoje, što potvrđuje i nagrada renomiranog časopisa Travel+Leisure koji je našu zemlju proglasio najpoželjnijom novom europskom destinacijom za kineske turiste u ovoj godini - poručio je Staničić, dodavši da će novi ured provoditi sve ključne aktivnosti koje će za cilj imati privlačenje još većeg broja kineskih gostiju, uvođenje izravnih aviolinija između Kine i Hrvatske te razvoj ponude prilagođene kineskim turistima.

CHINA INTERNATIONAL IMPORT EXPO

Predsjednik Plenković danas je održao izlaganje na Forumu „Trade and Innovation“, koji se održava u okviru China International Import Expoa - prvoga uvoznog sajma takvog mega-formata u povijesti Narodne Republike Kine, na kojem je zastupljeno oko 3000 tvrtki iz cijelog svijeta, među njima i više od 20 hrvatskih.

- Naglasio sam privrženost Hrvatske slobodnoj trgovini i multilateralizmu. Nastavkom ulaganja u inovacije, znanost i istraživanja stvaramo pretpostavke za još brži gospodarski rast i veću razmjenu s Kinom - objavio je predsjednik Plenković na Twitteru.