(VIDEO) Vukovar - Grad Heroj. Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković - zajedno s članovima Vlade - na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. odao je počast svima koji su dali svoje živote za Grad Heroj i slobodnu, neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.  

Simbol hrvatskog stradanja, ali i zajedništva

Brojni dužnosnici HDZ-a, naši ministri, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici, članovi temeljnih ogranaka iz cijele Lijepe Naše, od Prevlake pa do Dunava, okupili su se u Gradu Heroju kako bi se s dužnim poštovanjem spomenuli onih koji su dali život za Domovinu.

Vukovar je simbol stradanja i patnje hrvatskog naroda u srpskoj agresiji, ali i simbol otpora, nacionalnog zajedništva, snage i odlučnosti u Domovinskom ratu! Na Dan sjećanja, izražavamo i trajnu zahvalnost našim herojima, svim Vukovarkama i Vukovarcima na hrabrosti i požrtvovnosti. U našim su mislima i molitvama.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-zrtve-vukovara-rodila-se-hrvatska-sloboda

Komemorativni skup ispred bolnice

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, na koju je tijekom  tromjesečne opsade Vukovara 1991. svakodnevno padalo više stotina topničkih projektila, počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 26. obljetnice stradanja tog grada u velikosrpskoj agresiji.

Oko vukovarske bolnice i u njenom dvorištu okupio se velik broj građana pristiglih iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva. Pokloniti se žrtvi Vukovara došao je i cijeli državni vrh - predsjednik Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jandrokovic-iz-kolone-sjecanja-hrvatska-zeli-da-srbija-prizna-istinu-o-agresiji-na

Velika žrtva Vukovara

Predsjednik Plenković istaknuo je u izjavi za brojne okupljene novinare u dvorištu vukovarske Opće bolnice da ćemo se uvijek sjećati svih onih koji su dali život za Hrvatsku.

- Dvadeset šest godina je prošlo od tragedije i velike žrtve Vukovara, svih hrvatskih branitelja i civila koji su dali život, mladost, ljubav prema Hrvatskoj - kako bismo danas živjeli u slobodi i demokraciji. Tragedija koja se dogodila tada, nakon skoro 90 dana kontinuiranog granatiranja od strane velikosrpskoga Miloševićeva režima, bila je prekretnica u međunarodnom priznanju Hrvatske. Nakon više od sedam godina, Hrvatska je ovdje ponovno zaokružila svoju teritorijalnu cjelovitost. To je bio poticaj i na europskom putu zemlje - i na tom tragu danas trebamo nastaviti graditi moderno demokratsko i uključivo društvo.

Vlada je učinila puno u prvoj godini

Naglasio je da je Vlada RH u prvoj godini mandata učinila puno za Vukovar te podsjetio da je upravo u Vukovaru Vlada RH prošle godine održala svoju sjednicu. Donijet je niz konkretnih zaključaka i prijedloga kako da se unaprijedi kvaliteta i standard života ljudi u Vukovaru.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/velike-su-emocije-pomoci-vukovaru-nasa-je-trajna-moralna-i-politicka-obaveza

- Sprema se novi zakon o razvoju Vukovara. Za 50 posto su povećana sredstva fonda za razvoj Vukovara - uglavnom za gospodarstvo. Hrvatska vojska se vratila u grad, otvorio se niz objekata. Nastojimo pomoći svim mjerama i poticati gospodarstvo, primjerice, poreznim olakšicama. Vladi je Vukovar izuzetno važan, u stalnoj sam komunikaciji s gradonačelnikom Ivanom Penavom. Niz mjera u mandatu ove Vlade omogućit će ostanak ljudi, ali i povratak u grad. Za nas je Vukovar izrazito važan - to ćemo pokazati našim djelima i u godinama pred nama.

http://hr.n1info.com/a261592/Vijesti/Andrej-Plenkovic-Vlada-je-u-godinu-dana-za-Vukovar-ucinila-puno.html

Kolona sjećanja - u mislima sa žrtvama

Nakon programa pod nazivom „Vukovar - mjesto posebnog pijeteta“, okupljeni su u Koloni sjećanja krenuli hodnjom od bolnice do 5,5 km udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Kolonu sjećanja predvodili su branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, ubijenih i nestalih vukovarskih heroja.

Vijenci na Memorijalnom groblju

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kod brončanog spomen-obilježja s vječnim plamenom, predsjednik Plenković je zajedno s izaslanstvom Republike Hrvatske položio vijenac odavši počast žrtvama u Vukovaru. Nakon Memorijalnog groblja, obilježavanje Dana sjećanja nastavljeno je kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari, gdje je predsjednik Plenković također položio vijenac i zapalio svijeću.

Euharistiju na Memorijalnom groblju predvodio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević.