Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković čestitao je Hrvatskoj udruzi poslodavaca na 25 godina partnerstva s Vladom i sindikatima te rada na poboljšanju poslovne i gospodarske klime. Plenković je, naime, danas u hotelu Westin u Zagrebu sudjelovao na Danu poduzetnika 2018. pod nazivom „Nove prilike za novo desetljeće“.

Startna pozicija

U svom govoru, predsjednik Plenković naglasio je da Hrvatska zbog rata nije imala ravnopravnu startnu poziciju za razliku od ostalih članica Europske unije. 

Istaknuo je da je Hrvatsku rat koštao 160 posto predratnoga BDP-a.

- To vam je 20 puta više nego što je japanski cunami i potres imao na japansku ekonomiju. Njih je to koštalo 8 posto BDP-a.

Podsjetio je da je Hrvatska u ratom opustošenim područjima kroz obnovu izgradila 155.000 stambenih jedinica.

- Hrvatska je država nakon rata, bez članstva u Europskoj uniji, bez makrofinancijske pomoći, bez strukturnih investicijskih fondova izgradila 10 Šibenika.

Ubrzani razvoj Hrvatske

Na kraju je poručio da će Vlada predano raditi na ubrzanom razvoju Hrvatske kroz odgovorne javne financije i bolje korištenje europskih fondova, na strukturnim reformama radi jačanja konkurentnosti, rastu zaposlenosti, poboljšanju poslovne klime i povećanja ulaganja te je orijentirana na budućnost kroz povezivanje obrazovanja s tržištem rada, digitalizaciju i nove tehnologije.

Uz predsjednika Plenkovića na skupu su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar rada i mirovinskoga sustava te  ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Pozitivan smjer

U svom obraćanju medijima nakon konferencije, predsjednik Plenković ocijenio je ovakve susrete dobrom prigodom da se iz prve ruke čuje što još može učiniti Vlada za dobrobit hrvatskih poslodavaca, za nova radna mjesta, investicije i u konačnici podizanja standarda i omogućavanja kvalitetnijega života hrvatskih ljudi.

- Ovakvi su sastanci ohrabrujući, naročito kada vidimo inovativne ideje naših gimnazijalaca i srednjoškolaca, koji u ranoj dobi prateći trendove tehnološke evolucije, a i revolucije, nude rješenja koja će zasigurno netko od ovih hrvatskih poslodavaca uzeti i u moguće razmatranje kao konkretne ideje i proizvode. Drago mi je da smo bili tu.

Još je jednom istaknuo da sve što je njegova Vlada poduzela u proteklih dvadeset mjeseci, govori o tome, kako se na panelu čuti moglo čuti i od poslodavaca, da su svi potezi koji su poduzeti povučeni su dobrom smjeru, od poreznog rasterećenja, stvaranja boljeg poslovnog okvira, povoljnije gospodarske klime, veće zaposlenosti, gospodarskoga rasta, sprječavanja totalne gospodarske katastrofe donošenjem zakona o izvanrednoj upravi koji je omogućio hrvatskim dobavljačima, proizvođačima, OPG-ovima, ne samo dobru naplatu starog i graničnoga duga, nego i kvalitetno vrijeme za njihovu konsolidaciju i ekonomsku budućnost.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/rado-cemo-prihvatiti-neke-predsjedni...