(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 70. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je bio, između ostalog, Nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o minimalnoj plaći.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom je dijelu komentirao posjet Mostaru, susret s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH, posjet Dubrovniku…

Posjet Mostaru

Na samom početku uvodnog dijela, predsjednik Plenković pažnju je posvetio posjetu Mostaru.

- Poruka koju smo uputili i Bosni i Hercegovini - ali prije svega Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH, za kojeg želimo da u cijelosti bude ravnopravan s druga dva naroda i svim drugima koji žive u BiH - nakon presude Haškog suda je da ostajemo privrženi razvijanju dobrosusjedskih, kvalitetnih odnosa s BiH. Snažno podupiremo BiH na njenom europskom putu.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-mostara-cvrsta-potpora-i-solidarnost-s-hrvatskim-narodom-u-partnerskoj-i

Pijetet i sućut za žrtve

Kada je riječ o presudi šestorici Hrvata iz BiH, predsjednik Plenković je dodao da je još jednom jasno i u razgovoru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH izrazio žaljenje i sućut, za žrtve koje su vezane za konkretna kaznena djela navedena u presudi, te za sve zločine počinjene u BiH, osobito za žrtve hrvatskog naroda u BiH.

- Ta vrsta pijeteta i razumijevanja izrazito je važna da je uputimo kao Vlada RH. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je pred Vijećem sigurnosti UN-a na završnoj sjednici koja je na određeni način rezimirala rad Haškog suda - gdje su bili predsjednik suda, i glavni tužitelj, i predsjednik rezidualnog mehanizma - iznijela pozicije Republike Hrvatske. Još jednom otklanjam neke dileme koje postoje u javnom prostoru, nije mi jasno zbog čega je to tako - bili smo jasni u našim izjavama i ocjenama. Ne moramo ni reći da kao odgovorna članica UN-a, NATO-a i EU poštujemo presude Međunarodnog kaznenog suda - to nikada nije bilo upitno. Jednako tako, možemo i hoćemo izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude, što smo vrlo jasno učinili prošlog tjedna. Osobito onih dijelova koji se odnose na određene aluzije na tadašnji hrvatski državni vrh, naročito kada to sagledamo u cjelini aktivnosti koje je RH učinila prema BiH.

Pravo na stav

Da nije bilo Hrvata u BiH - naglasio je Plenković - ne bi bilo ni većinske volje građana BiH na referendumu o neovisnosti.

- Ne bi bilo ni obrane BiH, ni nje kao cjelovite države - kakvom je poznamo danas. A ne bi bilo ni ovakvog Daytonsko-pariškog sporazuma koji sadrži Ustav BiH. Stoga, kao država koja je triput pokušala biti prijatelj suda imamo pravo dati svoje ocjene i stavove - to smo vrlo jasno i učinili. Radit ćemo na procesu pomirbe i suradnji sa svim zemljama u našem okruženju - odgovorna smo članica međunarodne zajednice. Okrenuti smo budućnosti i želimo graditi odnose na temelju istine i pomirbe.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cin-generala-praljka-najvise-govori-o-dubokoj-moralnoj-nepravdi-prema-hrvatskom

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/svim-pravnim-i-politickim-mehanizmima-osporavat-cemo-nepravednu-presudu-haskog

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/svim-pravnim-i-politickim-mehanizmima-osporavat-cemo-nepravednu-presudu-haskog

Počast poginulim hrvatskim braniteljima

Vezano za posjet Dubrovniku uoči obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, predsjednik Plenković je istaknuo da su upućene slične poruke.

- Podsjetili smo se na stradanje hrvatskog juga, na sve ono što je simboliziralo agresiju na Republiku Hrvatsku. Te svih hrvatskih branitelja, osobito 1. i 4. gardijske brigade Hrvatske vojske - koji su sudjelovali u oslobađanju juga Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/na-srdu-pocast-poginulim-hrvatskim-braniteljima

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/iz-dubrovnika-peljeski-most-produljenje-turisticke-sezone-i-bolja-povezanost-otoka-za

Vlada dobila dvije nagrade

Plenković je naglasio kako je u ovom tjedno bilo niz važnih gospodarskih zbivanja, primjerice proglašenje gospodarskog događaja godine.

- Jedan je Pelješki most, izrazito bitan projekt za povezivanje južne Dalmacije. Očekujemo dovršetak svih procedura. Ima nekih otvorenih tehničkih pitanja, ali će se sve to riješiti i iskoristit ćemo 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz EU fondova. Taj projekt učinit ćemo najvidljivijim projektom kojeg će sufinancirati EU u Hrvatskoj u ovoj financijskoj perspektivi. Drugi je donošenje Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH. Oni koji pomno prate gospodarska zbivanja shvaćaju koliko je ovaj zakon pridonio gospodarskoj i financijskoj stabilnosti zemlje te spriječio negativne posljedice.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/opet-cemo-povecati-minimalnu-placu-bdp-ce-ove-godine-rasti-iznad-3-posto

Opatijska konferencija

Predsjednik Plenković je čestitao Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na Konferenciji o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi održanoj u Opatiji.

- To je važna grana hrvatskog gospodarstva. Očekuje se i novi zakonski paket u idućoj godini. Bitno je za pomorce, brodare, luke i unutarnju plovidbu. S te strane, značaj ukupnog prometa i gospodarstva u ovom smislu treba emancipirati. Jer, tek kad se takav jedan referentan događaj napravi, shvatimo koliko je ova gospodarska grana važna za BDP.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-u-opatiji-prilagodbom-obrazovnog-sustava-ulaganjima-i-digitalizacijom-do-pomoraca-novoga-doba/23008

Novi studentski dom u Varaždinu

Predsjednik Plenković je ovaj tjedan službeno otvorio novi Studentski dom u sklopu Sveučilišnog kampusa Varaždin. Jedan je to od najmodernijih studentskih domova u ovom dijelu Europe, a izgrađen je za samo 18 mjeseci.

- To je projekt koji će doprinijeti Zagrebačkom sveučilištu i Sveučilištu Sjever, te učiniti Varaždin gradom mladih.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/varazdin-zahvaljujuci-bespovratnih-1416-milijuna-kuna-iz-eu-fondova-otvoren

Dvije milijarde kuna za Slavoniju

Zaključno, predsjednik Plenković se osvrnuo na sjednicu Vlade RH u Osijeku.

- Ocijenjeno je da je ovaj dolazak Vlade RH bio jako dobar za Slavoniju. Više od dvije milijarde kuna za niz projekata. Naši partneri u slavonskim županijama, gospodarstvenici, akademska zajednica, razvojne agencije i jedinice lokalne i područne samouprave shvaćaju koliko smo sadržaja dali kroz ovaj projekt.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ugovori-za-skoro-milijardu-kuna-vrijedne-projekte-u-osijeku-i-osjecko-baranjskoj