(VIDEO) U Banskim dvorima danas se održava 55. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, među ostalim, Prijedlog odluke o nagrađivanju operativnih vatrogasnih snaga za uspješnu provedbu zadaća u protupožarnoj sezoni u 2017. godini.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ispunjeno-obecanje-vlada-rh-nagradila-vatrogasce-sa-76-milijuna-kuna-iz

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo, između ostalog, na posjet Bosni i Hercegovini, izgradnju Pelješkog mosta, odnose sa Slovenijom, reformu obrazovanja…

Posjet BiH - Potpora našim sunarodnjacima

Vezano uz posjet Bosni i Hercegovini, već sedmi otkako je premijer, predsjednik Plenković je istaknuo da je s brojnim predstavnicima središnje i lokalne vlasti te Hrvata u BiH razgovarao o nizu projekata koje Vlada RH sufinancira.

- To su konkretni projekti, dodana vrijednost gospodarskom razvoju, kulturi, obrazovanju, zdravstvu i pitanjima mladih. Aktivnosti i proračunska sredstva koja alociramo za Hrvate u BiH uistinu se prepoznaju kao važan doprinos. Svima vam prenosim da su izrazito zadovoljni načinom kako se provodi procedura natječaja i kako se ti projekti realiziraju.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-mostara-2-nastavljamo-podupirati-sve-vazne-projekte-hrvatskog-naroda-u-bih

- Imao sam čast posjetiti BiH dvaput u pet dana. U Žepču, Tuzli i Orašju sam bio u subotu, dakle u tri županije u Federaciji BiH, a ovog utorka i srijede u Livnu, Širokom Brijegu i Mostaru. To dovoljno svjedoči koliko se brinemo za Hrvate kao konstitutivni narod u BiH – zaključio je Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-tuzle-i-zepca-trajno-vodimo-racuna-o-nasim-sunarodnjacima-u-bih-peljeski

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-orasja-kao-premijer-vec-sam-6-put-u-bih-u-utorak-cu-opet-nastavljamo

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/u-sirokom-brijegu-i-livnu-kao-odgovorna-drzava-hrvatska-snazno-podupire-nas

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-mostara-vec-sam-7-put-u-bih-konkretno-podupiremo-ocuvanje-identiteta-i

Nastavljamo s Pelješkim mostom

U vezi pak izgradnje Pelješkog mosta, naglasio je da će se nastaviti dijalog s BiH.

- Čuo sam se i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Naša je poruka jasna: dijalog s BiH i pojašnjenje svih aspekata gradnje Pelješkog mosta - od međunarodnopravnih do tehničkih - ako to, naravno, BiH želi. Pelješki most se gradi na hrvatskom teritoriju, još 2007. ispunili smo sve zahtjeve koje nam je bila postavila BiH, a upravo završava natječaj za izbor izvođača. Pelješki most je naš strateški projekt, koji ne povezuje samo hrvatski teritorij, nego i onaj Europske unije.

Obrambena industrija kao hrvatski brend

Prije nekoliko dana predsjednik Plenković je sudjelovao u Zagrebu na konferenciji o hrvatskoj obrambenoj industriji.

- Vidjeli smo koliko je njen razvoj važan za hrvatski izvoz, industriju i tehnologiju. Idemo ukorak s europskim, ali i globalnim trendovima. Pratimo pozicioniranje naše industrije i našeg privatnog sektora i u tom segmentu, daleko bolje i učinkovitije nego što se to radilo prije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-ponosni-jer-novi-kontingent-hv-u-afganistanu-ima-i-opremu-i-naoruzanje

Reforma obrazovanja

Osim navedene konferencije, održana je i ona pod nazivom „Strukovno obrazovanje u cjelovitoj kurikularnoj reformi“, a jedan od suorganizatora je bila i Zaklada hrvatskog državnog zavjeta.

- Stavljamo fokus na naš obrazovni sustav i budućnost mladih. Danas ćemo imati i sjednicu Posebnoga stručnog povjerenstva na kojoj će se predstaviti Akcijski plan za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Nastavljamo raditi ono što je dobro za mlade generacije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/uskladenost-obrazovnog-sustava-s-potrebama-trzista-rada-strateski-vazna-za-razvoj

O odnosima sa Slovenijom

O odnosima sa Slovenijom, predsjednik Plenković je naglasio da se jedino u dijalogu rješavaju otvorena pitanja.

- Primijetili ste, nakon Bledskog foruma, opet male tenzije u dijalogu sa Slovenijom. Naš stav je jasan - otvoreno granično pitanje jest otvoreno i spremni smo o njemu razgovarati na bilateralan način. Na diplomatskoj se razini traži najbolji termin za posjet slovenskog premijera Mire Cerara, što radimo u čvrstom uvjerenju da jedino dijalogom možemo rješavati takva pitanja i graditi dobrosusjedske odnose.

http://vijesti.hrt.hr/403898/pejcinovic-buric-europski-celnici-iznenaeni-ponasanjem-slovenskih-politicara

Članstvo u OECD-u

Pozvao je, na kraju svog uvodnog obraćanja, Sloveniju da podrži Hrvatsku kao buduću članicu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

- Politika ucjene ne vodi ničemu, to smo vidjeli proteklih godina. Pozivam Sloveniju da podrže Hrvatsku da kao članica EU uđe u OECD-a. Bilo bi jako dobro i za Sloveniju i za Hrvatsku da budu članice OECD-a. Vjerujem da ćemo kroz dijalog i to pitanje riješiti.