Jučer su u medije puštane neprimjerene tvrdnje koje ni na koji način ne pridonose ni kulturi dijaloga ni institucijama. Predsjednica ima želju i pravo predstaviti svoje inicijative. Kad ih predstavi, razmotrit ćemo ih - komentirao je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković odnos s Kolindom Grabar-Kitarović nakon svečane sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

Predsjedničine ideje & poticaji

Na pitanje je li iz Ureda Predsjednice RH njegova Vlada ikada dobila ikakvu konkretnu inicijativu o ičemu, Plenković je otpovrnuo:

- Javnosti je poznato da se prema Ustavu dominantne ovlasti predsjednice odnose na vanjske poslove,  obrambenu i sigurnosnu politiku te brigu o funkcioniranju institucija. Kada je riječ o tim temama, imamo redoviti dijalog i kvalitetnu suradnju. Što se ostalih tema tiče, predsjednica kao i drugi akteri u društvu komuniciraju svoje politike. Ne očekujem da ona dostavlja prijedloge zakona... to su ideje, poticaji. Na toj razini trebamo gledati naš odnos.

Mnoštvo „scenarija“ u eteru

Komentirao je i mogućnost da se predsjednika RH bira u parlamentu:

- Jako se puno toga nagađa. Impresioniran sam koliko se tih „scenarija“ svakodnevno objavljuje. O ustavnim promjenama razgovarat ćemo kad za to bude potrebe. Ni Vlada ni HDZ nemaju ambicija reducirati ovlasti predsjednice.

„Predsjednica mora sama donijeti svoje odluke i odabire“ - odgovorio je predsjednik HDZ-a Plenković na pitanje hoće li podržati, ako do nje dođe, ponovnu kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović.

Promašena referendumska pitanja

Što se tiče tvrdnje Građanske inicijative „Narod odlučuje“ o dovoljnom broju prikupljenih potpisa za referendum o promjenama izbornog sustava, napominje da najprije treba vidjeti jesu li referendumska pitanja uopće usklađena s Ustavom:

- Takva vrsta pitanja, kojima bi se na referendumu trebala smanjiti prava manjina, kompletno su promašena, čak i neodgovorna. Po meni, diranje u prava manjina nije u skladu s Ustavom RH i ne vidim kako bi se o tome moglo odlučivati na referendumu. Takvo zadiranje u prava manjina za mene kao predsjednika HDZ-a i Vlade apsolutno je neprihvatljivo. Govorim to tek danas jer nisam htio utjecati na proces. To je korak unatrag za razinu prava postignutu u hrvatskoj demokraciji.